Alarmantan podatak: Poreski dug 537 miliona eura

Komisija za konflikt interesa 2012. utvrdila da je Ćurčić, kao odbornik, kršio Zakon jer je istovremeno bio u privatnoj firmi
61 pregleda 0 komentar(a)
Milan Lakićević (Novina), Foto: Savo Prelević
Milan Lakićević (Novina), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2014. 21:37h

Ukupni poreski dug koji je Poreska uprava (PU) juče evidentirala iznosi 537 miliona eura. Od tog iznosa 218 miliona eura je dug poreskih obveznika prema kojima se mogu preduzeti zakonske mjere prinudne naplate.

Taj podatak je u odgovoru ministra finansija Radoja Žugića na poslaničko pitanje o iznosu poreskog duga koji su postavili poslanici Damir Šehović (SDP) i Aleksandar Damjanović (SNP), a u koji “Vijesti” imaju uvid. Žugić će taj odgovor danas predstaviti poslanicima.

U iznos od 218 miliona eura uračunato je i 69 miliona obračunatih kamata aktivnim poreskim obveznicima zbog neblagovremenog izmirenja glavnice duga.

Ostatak do ukupnog duga od 537 miliona čine poreski krediti (114 miliona), dug preduzeća u stečaju (135 miliona), dug likvidiranih preduzeća (45 miliona) i reprogramirani dug iz 2003. godine (25 miliona).

Dug preduzeća u stečaju i likvidiranih preduzeća se računa kao nenaplativ.

Iz Poreske uprave, rta čijem čelu je Milan Lakićević, početkom prošle godine saopšten je podatak da je ukupni poreski dug 354 miliona eura, da su u njemu evidentirana sva potraživanja od formiranja poreskog knjigovodstva 2002. godine i da se tu računaju i potraživanja koja nijesu realno naplativa.

Na kraju prošle godine taj dug se, kako je objavljeno, sveo na oko 330 miliona eura. Poreska uprava u ovoj godini nijednom nije izašla sa zvani čnom informacijom o stanju poreskog duga.

Bivši ministar finansija Igor Lukšić je prije četiri godine u odgovoru na poslaničko pitanje Damjanovića saopštio da je ukupni evidentirni poreski dug oko 350 miliona eura. Iz SNPa su više puta posljednjih godina isticali da je prema njihovim informacijama ukupni dug blizu 600 miliona eura.

U odgovoru na pitanje dva poslanika objašnjeno je da se utvrđivanje poreskog duga vrši i procjenom, jer na kvalitet podataka utiče prisutna dezintegrisanost informativnog sistema PU.

Navedeno je da je tokom posljednjih godinu intenzivno rađeno na tom problemu, te da će se kroz dalje unapređenje informacionog sistema stvoriti pretpostavke za precizno utvrđivanje poreskog duga.

Bonus video: