"Strani turista traži autohtone proizvode i nešto što nigdje drugo nije vidio"

Amela Čengić iz turističke agencije Unionkomerc kazala je da su oni prva agencija regiona koja je iskoristila sajam turizma u Dubaiju te da su, zahvaljujući originalnom štandu, privukli ogromnu pažnju posjetilaca
61 pregleda 1 komentar(a)
Biznisplus, Foto: Dženofoto
Biznisplus, Foto: Dženofoto
Ažurirano: 29.10.2014. 19:20h

Turizam regiona mora se bazirati na originalnoj, autohtonoj ponudi kako bi privukla nove goste i povećala promet, poručeno je sa "turističkog" panela kojom je završen prvi dan regionalne poslovne konferencije Biznis plus u Sarajevu.

Pavo Jerković iz hotel-restorana Vila Neretva kaže da su razvojem takvih usluga uspjeli da produže sezonu za čak šest sedmica.

"Moramo svi da prepoznamo vlastite potencijale i da više vjerujemo u sebe. Mi u Neretvi smo organizovanom berbom mandarina i renoviranjem stare kamene kuće napravili ekskluzivitet zbog kojeg imamo dužu sezonu ali i nove grupe turista iz zapadne Evrope", kazao je Jerković, ponavljajući da bez iskorišćenja prirodnih resursa kojih je region pun nema razvoja turističke ponude.

"Sve zavisi od nas", poručio je Jerković.

Amela Čengić iz turističke agencije Unionkomerc kazala je da su oni prva agencija regiona koja je iskoristila sajam turizma u Dubaiju te da su, zahvaljujući originalnom štandu, privukli ogromnu pažnju posjetilaca.

"Nijesmo imali podršku turističkih zajednica i slično niti budžet koji bi nam omogućio da napravimo moderni štand sa velikim displejima i opremom, ali smo iskoristili da dizajnerskom pričom pokažemo ono što oni tamo nemaju - prirodnu, zelenimo. U jednom momentu smo imali mnogo više posjetilaca nego obližnji štand Turske koji je bio mnogo veći i moderniji", navela je Čengić.

Ona je kazala da su je posjetioci štanda pitali i da li ima direktne avionske linije za Sarajevo, što je navela kao hendikep, koji će se, na sreću, uskoro ispraviti.

Na panelu je istaknuto da se gostima sa dalekih tržišta sa bogatim turistima moraju uvesti i vizne olakšice kroz ukidanje viznog režima, kako bi im tržišta regiona bila dostupnija.

Lior Kohavi je ispričao kako je njegov projekat Otvorena kuhinja u Ljubljani postigao veliki uspjeh. U pitanju je sedmična manifestacija koja na jednom mjestu okuplja slovenačku restoransku ponudu, kako bi gostima na jednom mjestu bili dostupni autohtoni proizvodi iz te države.

"Svakog petka u City centru se okuplja slovenačka restoranska elita kako bi gostima predstavili svoje proizvode. U pitanju je projekat koji je u interesu svih - restoranima daje mogućnost promocije i povećanja dobiti, a lokalnoj zajednici manifestaciju koja svake sedmice okupi oko 20.000 ljudi", naveo je Kohavi.

Treća regionalna poslovna konferencija Biznis plus završava se sjutra a naredna je zakazana za početak marta u Beogradu.

Bonus video: