Vučinić: Đukanoviću, ovo je tek početak!

„Ovo je dokaz da sam ovdje u parlamentu vaš predstavnik i da radim u vašem interesu i za vas, za razliku od onih koji takođe sjede u parlamentu i koji su poslušnici premijera i sprovode njegove naredbe“
36 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2014. 16:56h

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, poručio je premijeru Milu Đukanoviću da niko više neće gaziti radnike po Crnoj Gori i da su spremni da se za njihova prava bore na sve načine.

Vučinić je na skupu radnika ispred Skupštine, nakon završene sjednice Administrativnog odbora na kojoj mu nije skinut imunitet, rekao da je to za njega dokaz da radi i postupa ispravno.

„Ovo je dokaz da sam ovdje u parlamentu vaš predstavnik i da radim u vašem interesu i za vas, za razliku od onih koji takođe sjede u parlamentu i koji su poslušnici premijera i sprovode njegove naredbe“, rekao je Vučinić.

Skup je organizovao Odbor za odbranu Vučinića, koji je formirala Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI), a prisustvovali su mu radnici nekoliko propalih preduzeća. Radnici su, dok je Vučinić izlazio iz Skupštine, uzvikivali “Janko, Janko”.

Vučinić je rekao da se danas na sjednici Administrativnog odbora nije radilo o imunitetu.

„Radilo se o tome da nam zabrane da pružimo bilo kakav otpor, da se pobunimo protiv terora i tiranije koju Đukanović zavodi u Crnoj Gori. Đukanović nam je zajedno sa njegovim mafijašima i kriminalcima oduzeo to pravo da možemo skromno da živimo i on je zajedno sa njima opljačkao narod i uništio državu Crnu Goru“, rekao je Vučinić. Vučinić je porućio Đukanoviću da treba da zna da će se radnici okupiti u daleko većem broju.

„Tražićemo od njega i od onih koji su nas pljačkali da to vrate, a njih ćemo da ispratimo onamo đe im je mjesto, a to je zatvor. Ovo je danas vaša pobjeda. Niko više neće gaziti radnike po Crnoj Gori i spremni smo da se borimo na sve načine“, rekao je Vučinić. On je Đukanoviću poručio da je ovo tek početak.

„Crna Gora nije robovala nikome, a neće ni Đukanoviću ni onim kriminalcima i mafijašima koji su oko njega", naveo je Vučinić. On je rekao da će ponovo stati u odbranu radničkih prava, dok god Đukanović bude gazio narod koji je doveden do prosjačkog štapa.

„Ja sam sa vama, ja sam dio vas. Vlast vaša je vlast moja u parlamentu“, kazao je Vučinić.

Predsjednik Odbora za odbranu Vučinića, Radisav Jauković, pročitao je pred radnicima imena pet poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) koji su glasali za skidanje imuniteta Vučiniću, što su radnici ispratili povicima „Ua“.

„Tamo su bili njih petoro, Vuletić, Obradović, Šćepanović, Pešić i naš sugrađanin Radivoje Lala Nikčević. Umjesto da je stao onaj dan ispred zgrade Vlade i sad ovdje uz radnike Metalca i radničku klasu Crne Gore on glasa za skidanje imuniteta Vučiniću“, rekao je Jauković. Potpredsjednik Skupštine i poslanik DF-a, Branko Radulović, rekao je da je danas u parlamentu pobijedila istina. „Danas je Janko Vučinić postao lider radničke klase Crne Gore. Danas je Janko dobio medalju poštenja i hrabrosti Crne Gore. Moj drug Janko Vučinić je bio uvijek moj saborac i u Željezari i van Željezare. Onaj dan ispred Vlade ja sam bio uz njega. Šta je Janko loše napravio i ja sam loše napravio“, rekao je Radulović. On je dodao da će, dok bude živ, biti uz Vučinića za radničku klasu Crne Gore.

„Ova država mora biti država socijalne pravde. U ovoj državi moraju biti poštena radna mjesta i ne smije biti gladnih. Spremite se za svaku borbu. Bićemo zajedno“, zaključio je Radulović. Osnovno državno tužilaštvo dostavilo je članovima Administrativnog odbora zahtjev da daju odobrenje za krivično gonjenje Vučinića zbog krivičnog djela pozivanje na otpor, odnosno zatražilo je da mu se skine imunitet.

Protiv Vučinića je podnijeta krivična prijava, jer je tokom protesta radnika nikšićkog Montavar Metalca, 2. oktobra, pozivao na nasilni ulazak u zgradu Vlade, što je spriječila policija. Đukanović je nakon protesta saopštio da nadležni organi treba da se pozabave ponašanjem Vučinića tokom protesta podrške radnicima Metalca ispred zgrade Vlade.

Bonus video: