Đukanović: Niko nije pitao zašto KAP poslije 16 godina više ne prodaje metal Glenkoru

55 pregleda 1 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.10.2014. 12:05h

Činjenica da niko nije reagovao na vijest da Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), nakon 16 godina, više ne prodaje metal Glenkoru /Glencore/, je iznenađujuća, ocijenio je analitičar tržišta aluminijuma, Goran Đukanović.

Đukanović je agenciji Mina-business rekao da je zapanjen da niko, od toliko novinara, nevladinih organizacija, ekonomista, raznih eksperata i onih drugih, nije pitao kako i zašto.

"Ako je ugovor, odnosno više ugovora, sa Glenkorom bio toliko dobar da traje 16 godina zašto je ukinut? A, ako nije bio dobar, pa je zato ukinut, zašto je trajao 16 godina? Da li će iko ikad izračunati koliko je Crna Gora (KAP) dobila, odnosno izgubila zbog šesnaestogodišnjeg ugovora sa Glenkorom?", pitao je Đukanović.

On je podsjetio da je KAP od 1998. godine prodavao gotovo sav proizveden aluminijum Glenkoru, najvećem trgovcu metala u svijetu i uglavnom se taj aranžman branio time da je Glenkor ozbiljna kompanija, da bi KAP bankrotirao ako ne bi prodavao aluminijum Glenkoru, da Glenkor plaća najviše, najpouzdaniji je kupac i tako dalje.

Prema riječima Đukanovića, čak i kada je aluminijum iz KAP-a transportovan preko luke Ploče, umjesto Bara i tada nije bilo nikog da pita da li ima isplativije varijante, da li Crna Gora time gubi i koliko.

Da bi KAP opstao, kako je kazao, činilo se da bi bilo dozvoljeno da se aluminijum izvozi i preko Rijeke ili Trsta i ne bi se niko pobunio jer i to bi se proglasilo da je u interesu KAP-a i Crne Gore.

"Zašto se niko od domaćih vrsnih novinara i ekonomista, koji prate dešavanja u KAP-u, ne upita, recimo, zašto je raskinut ugovor o prodaji sa Glenkorom, nakon punih 16 godina neprekidne i uspješne saradnje? Zašto ugovor nije prekinut kada je KAP bankrotirao i kada je upravljanje preuzeo Montenegro Bonus?", pitao je Đukanović.

On je pitao i zašto je baš sadašnji vlasnik KAP-a raskinuo ugovor i našao nove kupce, a ne neki raniji crnogorski ili ruski menadžment.

"Da li se sada aluminijum prodaje po višoj cijeni nego što je to bio slučaj dok je važio ugovor sa Glenkorom? Ako je tako, zašto je Vlada dozvolila da se aluminijum prodaje po nižoj cijeni od one koje se mogla postići na tržištu tokom svih proteklih godina? I ne samo da je dozvolila, nego je istovremeno davala subvencije i garancije KAP-u,da bi on opstao", naveo je Đukanović.

Njega interesuje i ko je imao koristi i interesa od takvih poslovnih aranžmana, budući da je KAP u trenutku bankrota bio dužan oko 460 miliona EUR.

Đukanović smatra da je bilo drugačije, da je KAP bio uspješna i profitabilna firma, da nije bankrotirao, vjerovatno da bi neko ko prati tržište aluminijuma tokom svih ovih godina i ko predstavlja državu Crnu Goru na vodećim svjetskim konferencijama kao predavač, u stranim časopisima i Rojtersovoj anketi, a i drugim važnim događajima (LME Week), imao makar jedan radni angažman u Crnoj Gori, bilo u državnoj ili privatnoj firmi.

"Naprotiv, tokom svih ovih godina moj rad je omalovažavan i proglašava nepotrebnim, dok su se visoki predstavnici Vlade i parlamenta branili neznanjem i iznenađivali postupcima strateških investitora. Rezultat svega je krah KAP-a i raskid ugovora sa Glenkorom i tužbe i predstojeća međunarodna arbitraža", zaključio je Đukanović.

Bonus video: