Prijave za učešće moguće dostavljati do 28. novembra

0 komentar(a)
zgrada Vektre, Ministarstvo ekonomije, Foto: YouTube
zgrada Vektre, Ministarstvo ekonomije, Foto: YouTube
Ažurirano: 29.10.2014. 11:58h

Ministarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane da se do 28. novembra prijave za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera za ovu godinu.

Program je namijenjen preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima iz Crne Gore, a prednost imaju oni iz sjevernog regiona i Opštine Cetinje, kao manje razvijene lokalne samouprave, koji posluju najmanje godinu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom i preradom, drvopreradom, ali i drugim proizvodnim djelatnostima.

Prednost imaju i klasteri kojima u prethodnim javnim pozivima u okviru programa nije odobravana finansijska pomoć.

Cilj programa je finansijska podrška za preduzeća u 100 odsto privatnom vlasništvu koji su dio klastera radi prevazilaženja “uskih grla” u poslovanju.

Finansijska podrška je usmjerena na pokriće troškova nabavke proizvodne opreme, osim IT opreme i saobraćajnih sredstava, a zasnovana je na principu refundacije, odnosno povraćaja dijela troškova.

Pravo učešća imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća sa sjedištem u Crnoj Gori i 100 odsto u privatnom vlasništvu, koja u posljednjoj finansijskoj godini nijesu imala gubitke, redovno uplaćuju poreze i doprinose i imaju ugovore o saradnji sa najmanje tri preduzeća u klasteru.

U pozivu se navodi da će pomoć Ministarstva pokrivati do 70 odsto opravdanih troškova nabavne vrijednosti opreme, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), ili najviše do deset hiljada EUR po aplikantu. Preostalih 30 odsto troškova nabavke opreme pokriva aplikant.

Preduzeće finansira 100 odsto troškova nabavke opreme za koju konkuriše, dok mu se pomoć odobrava nakon što dostavi dokumentaciju koja dokazuje da je potrošilo novac za nabavku opreme.

Kriterijumi za izbor najboljih biće rast ukupnog prihoda svih članova klastera, planirano povećanje zaposlenih u njemu, broj članova i potencijal izvoza klastera. Među kriterijumima je i broj radnika u malim i srednjim preduzećima koji čine klaster.

Komisija će na osnovu tih kriterijuma donijeti odluku o izboru preduzeća kojima će biti odobrena pomoć.

Bonus video: