Marković: Radnici tužili "Telekom" u 78 parničnih predmeta

Jasavić je ocijenila da su podaci koje je Marković dobio statistički i politički i nijesu tačni
128 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorski Telekom, Foto: Luka Zeković
Crnogorski Telekom, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.10.2014. 17:07h

Kod sudova u Crnoj Gori je od 2005. godine do 27. oktobra ove bilo 78 parničnih predmeta u kojima su radnici Crnogorskog Telekoma tužili kompaniju, a usvojeno je šest tužbenih zahtjeva, saopštio je ministar pravde, Duško Marković. On je u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Pozitivne Crne Gore, Azre Jasavić, kazao da je u četiri predmeta tužbeni zahtjev djelimično usvojen, dok je u 26 predmeta tužba odbijena. "U 17 predmeta tužba je povučena u toku parničnog postupka, dok je u jednom tužba odbačena. U jednom predmetu je zaključeno sudsko poravnanje, dok je u ostalim predmetima u toku parnični postupak", rekao je Marković napominjući da se radi o podacima Vrhovnog suda. Jasavić je ocijenila da su podaci koje je Marković dobio statistički i politički i nijesu tačni. "Moje kolege su za radnike Telekoma predale stotine tužbi i ako su ovi podaci falsifikat najavljujem tužbu protiv predsjednice Vrhovonog suda jer to ne može biti istina", poručila je Jasavić koja je Markovića pitala koliko su parničnih sudskih sporova pokrenuli radnici Telekoma pred nadležnim sudovima protiv kompanije nakon privatizacije 2005. i koliko je tužbenih zahtjeva usvojeno, a koliko odbijeno.

Ona je kazala da Vlada, iz ko zna kakvih potreba, nije zaštitila prava radnika i manjinskih akcionara nakon privatizacije 2005. godine.

"Molim Vas da se potrudite da od predsjednice Vrhovnog suda dobijete podatke koliko radnika je podnijelo tužbe protiv Telekoma, imenom i prezimenom, jer je hiljadu radnika ostalo bez kore hljeba, iako su dobili otpremnine", navela je Jasavić.

Prema njenim riječima, pitanje Telekoma je veoma aktuelno i nakon informacija iz medija i od američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC). Američke finansijske vlasti optužile su bivše čelnike Mađar Telekoma da su, preko četiri lažna konsultantska ugovora, sa nešto više od sedam miliona EUR podmitili više zvaničnika crnogorske Vlade, nakon privatizacije crnogorskog Telekoma 2005. godine. Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, rekao je nedavno da alučaj Telekom nije zatvoren, a tužilaštvo će donijeti konačnu odluku nakon što dobije dodatni dokazni materijal iz Sjedinjenih Američkih Država i Švajcarske.

Bonus video: