USSCG brani Vučinića: Odbaciti predlog tužilaštva

Iz USSCG su saopštili da je zalaganje Vučinića doprinijelo da se prekine agonija radnika nikšićkog Montavar Metalca i spasu njihovi životi i zdravlje
70 pregleda 0 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.10.2014. 12:28h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je članove skupštinskog Administrativnog odbora da sjutra na sjednici odbace predlog Osnovnog državnog tužilaštva da se odobri krivično gonjenje poslanika Demokratskog fronta, (DF) Janka Vučinića.

Iz USSCG su saopštili da je zalaganje Vučinića doprinijelo da se prekine agonija radnika nikšićkog Montavar Metalca i spasu njihovi životi i zdravlje. „Realizovani protest podške, pod vođstvom Vučinića, doprinio je tome da se otvore novi pregovori između Vlade i radnika Metalca kako bi se došlo do određenih pomaka u rješavanju problema i prekida agonije kroz koju su prolazili radnici“, navodi se u saopštenju USSCG.

Protiv Vučinića je podnijeta krivična prijava, jer je tokom protesta radnika Metalca, 2. oktobra, pozivao na nasilni ulazak u zgradu Vlade, što je spriječila policija. Skupštinski Administrativni odbor sjutra će raspravljati o skidanju imuniteta Vučiniću, na predlog tužilaštva.

Iz USSCG su kazali da je neprihvatljivo pokretanje bilo kakvog, a kamoli postupaka krivičnog gonjenja protiv Vučinića, uz uvažavanje činjenice da je svojim angažmanom, u iskrenoj namjeri da pomogne radnicima Metalca, možda i prekoračio poslanička ovlašćenja.

„To tim prije što se, na tom protestu, nije desio niti jedan ekces na štetu imovine ili javnog reda i mira. Osim toga, uvredljiva je hitnost postupka koje je pokrenulo državno tužilaštvo u benignom slučaju koji se desio na protestu podrške radniku Metalca, a koje na drugoj strani godinama i decenijama ne postupa ili čak ništa ne preduzima da bi se građani Crne Gore zaštitili od raznih oblika teškog kriminala i korupcije”, kazali su predstavnici USSCG.

Oni su dodali da je USSCG, u višemjesečnom nastojanju radnika Montavar Metalca da zaštite svoja prava, uložila maksimalne napore da pruži pomoć svojim kolegama. „I pored činjenice da USSCG ne podržava štrajk glađu kao oblik borbe za očuvanje i zaštitu radnih i drugih prava, iskazali smo punu solidarnost prema našim kolegama iz Metalca“, zaključili su iz USSCG.

Bonus video: