Ivanović: Plasirati proizvode kroz turizam

On je na sastanku sa ambasadorom Novog Zelanda u Crnoj Gori, Trevorom Mathesonom, saopštio da ta država, iako najudaljenija u svijetu, ima najveći prihod upravo od turizma
4 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.10.2014. 12:47h

Crna Gora bi mogla da iskoristi iskustva Novog Zelanda u plasmanu poljoprivrednih proizvoda kroz turizam, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je na sastanku sa ambasadorom Novog Zelanda u Crnoj Gori, Trevorom Mathesonom, saopštio da ta država, iako najudaljenija u svijetu, ima najveći prihod upravo od turizma.

„Iako se oko deset odsto stanovništva bavi poljoprivredom na Novom Zelandu, poljoprivredni proizvodi učestvuju sa oko 30 odsto u izvozu. To najbolje govori o stepenu razvoja poljoprivrede, racionalizaciji troškova i velikoj produktivnosti, zapravo svemu onome čemu stremimo u crnogorskoj poljoprivredi“, kazao je Ivanović.

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, rekao da će razmjena iskustva i podrška Novog Zelanda u edukaciji crnogorskih poljoprivrednika biti značajna karika u budućoj saradnji.

Ivanović je ocijenio da Novi Zeland može Crnoj Gori prenijeti vrijedno iskustvo, s obzirom na visok stepen razvoja poljoprivrede i prerađivačke industrije, naslonjene uglavnom na stočarstvo, mljekarstvo i voćarstvo.

Matheson je rekao da je spreman da svojim diplomatskim angažmanom doprinese intenziviranju dinamike učlanjenja Crne Gore u Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD), kao i da podrži njeno uključenje u istaživačke projekte koji se odnose na primjenu novih tehnologija u poljoprivredi.

Bonus video: