Nova prijava zbog otkupa akcija od A2A i Aca Đukanovića

Sumnje se tiču preuzimanja Rudnika uglja od strane EPCG. Ta transakcija je okončana prošlog ljeta za oko 33 miliona eura
10797 pregleda 2 komentar(a)
EPCG za akcije Rudnika uglja iz Pljevalja potrošila 33 miliona eura, Foto: Goran Malidžan
EPCG za akcije Rudnika uglja iz Pljevalja potrošila 33 miliona eura, Foto: Goran Malidžan

Manjinski akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković podnio je glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću krivičnu prijavu protiv, kako je naveo, “organizovane kriminalne grupe na čelu sa premijerom Duškom Markovićem”, ministarke ekonomije Dragice Sekulić, članova Borda EPCG Đoka Krivokapića, Ranka Milovića, Ljuba Kneževića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Oreste Bramantia, Masima Tiberga, Frencesca Becchellia, sutkinje Privrednog suda Danijele Vukčević i drugih NN lica.

Krivičnom prijavom ih sumnjiči “da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u pokušaju iz člana 272 stav 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika, i u vezi sa članom 20 Krivičnog zakonika”. Sumnje se tiču preuzimanja Rudnika uglja od strane EPCG. Ta transakcija je okončana prošlog ljeta za oko 33 miliona eura. Najviše novca od prodaje akcija Rudnika dobio je A2A oko 12,8 miliona, država 10 miliona i brat crnogorskog predsjednika Aco Đukanović oko 3,4 miliona eura. Privredni sud je nedavno odbio Miličkovićev tužbeni zahtjev da se poništi sporna odluka skupštine EPCG o preuzimanju Rudnika, ali se on žalio Apelacionom sudu.

“Organizovana kriminalna grupa ulazi u završnu fazu pljačke državnih resursa - imovine EPCG u visini od oko 80 miliona eura, pa tu namjeru želim spriječiti Vašim urgentnim djelovanjem”, naveo je Miličković.

On zahtijeva da specijalni tužilac ”po hitnom postupku otvori izviđaj i spriječi višemilionsku pljačku državne imovine u EPCG” kao i da prema navedenim licima podignete optužnicu. “Čitava priča pokrenuta je 9. januara 2016. pismom - ucjenjivačkom ponudom Aca (Đukanovića) i A2A da na silu prodaju ‘mrtve’ akcije Rudnika tadašnjem Bordu direktora na čelu sa Srđanom Kovačevićem, a da je isti smijenjen zbog neposlušnosti. Dovedeni su Acovi i Milovi ljudi u Odbor direktora EPCG da završe zamišljeni scenario”, izjavio je Miličković “Vijestima”.

On zahtijeva u prijavi da premijer Marković tužiocu odgovori na nekoliko pitanja među kojima i to kako je moguće da je većinski vlasnik EPCG - država 28. marta 2018. na skupštini akcionara bila u konfliktu interesa, a prilikom realizacije, tj. kupovine akcija Rudnika u junu prošle godine, taj konflikt je nestao, a stanje se nije promijenilo. Iz bezbjednosnih razloga, kako je istakao Miličković, ovu krivičnu prijavu će predati i šefu Delegacije Evropske unije u Podgorici Aivo Oravu.

Bonus video: