Za uvoz hrane i životinja smo potrošili 300 miliona eura

Time je nastavljen enorman nivo uvoza proizvoda za koje u državi postoje resursi za makar domaću potrošnju
9 komentar(a)
prodavnica, meso, mesara, Foto: Boris Pejović
prodavnica, meso, mesara, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.10.2014. 13:39h

U Crnu Goru je tokom prvih devet mjeseci ove godine uvezeno hrane i živih životinja u vrijednosti većoj od 300 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci crnogorske statističke kuće Monstat.

Time je nastavljen enorman nivo uvoza proizvoda za koje u državi postoje resursi za makar domaću potrošnju.

Prema podacima Monstata, od te sume se 91,6 miliona eura odnosi na meso i mesne prerađevine, a na žitarice i proizvode od žitarica 41,3 miliona eura.

Gledano po zemljama, najviše uvozimo iz Srbije, Grčke i Bosna i Hercegovine. Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u prvih devet mjeseci, prema podacima Monstata, iznosila je 1,57 milijardi eura, što je 2,7 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Nastavljen je nepovoljan odnos izvoza i uvoza, jer je u periodu od januara do septembra ivezeno robe u vrijednosti 241 milion a uvezeno čak 1,3 milijarde eura. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je jedva iznad 18 odsto, što je značajan pad u odnosu na 21,4 odsto, koliko je iznosila u istom periodu prošle godine.

Srbija je i u izvozu najveći partner Crne Gore. U tu susjednu državu tokom ove godine izvezeno je roba i usluga u vrijednosti 55,5 miliona eura a slijedi Hrvatska sa 32,6 miliona eura i Bjelorusija, koja je nedavno privremeno suspendovala uvoz mesa iz Crne Gore, sa 27,6 miliona eura.

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore i ove godine najveća je sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Bonus video: