Ivanović na seminaru o kozarstvu: "Država da olakša proizvodnju, otkupom da se bave privatnici"

Seminar je organizovalo Udruženja kozara i ovčara Montecapra, a podržali su ga Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Nikšić
2 komentar(a)
Petar Ivanović, seminar, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, seminar, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 26.10.2014. 18:15h

U Crnoj Gori treba intenzivirati razvoj organskog kozarstva i privatnih farmi, i ojačati segment pakovanja finalnih proizvoda za kojima postoji velika potražnja na tržištu, ocijenjeno je na seminaru u Nikšiću.

Seminar je organizovalo Udruženja kozara i ovčara Montecapra, a podržali su ga Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Nikšić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, savjetovanje je primjer kako saradnja tog resora, udruženja, stručnjaka, relevantnih institucija, opštine, Veterinarske uprave i Savjetodavne službe može dovesti do kvalitetnih zaključaka i novih ideja.

"Preporuka stručnjaka je da se intenzivira organsko kozarstvo, dalje razvijaju privatne farme i jača segment pakovanja finalnih proizvoda, jer trenutno nema problema sa plasmanom proizvoda prije svega zbog izuzetno velike tražnje na lokalnom, evropskom i ruskom tržištu", kaže se u saopštenju.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović je tokom diskusije isključio mogućnost da se država miješa u pitanja otkupa.

"Nije cilj države da se bavi otkupom, već da vidimo koje su to mjere kojima treba dalje da olakšamo proces proizvodnje, ali otkupom treba da se bavi privatni sektor", kazao je Ivanović.

On je ocijenio da bavljenje kozarstvom može biti profitabilno, i da je država tu da investira, a ne da ulaže u kozarstvo.

"Mi ne želimo da ulažemo u kozarstvo, nego da investiramo, što je velika razlika. Kod ulaganja ne očekujete povrat, kod investicija očekujete", pojasnio je Ivanović.

Na seminaru je ocijenjeno da treba uspostaviti matičnu evidenciju koza i ovaca, napraviti selekciju postojećih grla, dalje ulagati u lokalnu infrastrukturu, razmotriti plan vakcinacije grla, nastaviti sa procesom edukacije i razviti plan razvoja stočarstva i program uzgoja koza i ovaca.

"Drugog dana seminara, gostujući stručnjaci i predstavnici Ministarstva ukazali su, kroz prezentacije i diskusiju, poljoprivrednim proizvođačima na mogućnost razvoja kozarstva i ovčarstva, kao i oblike podrške", kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je da je potrebno da se proizvođači udružuju kako bi se planirao i zajednički plasirao višak mesa i mlijeka, preko mljekara i mesnih industrija.

Bonus video: