Budi odgovoran: Ove sedmice nije bilo novčanih kazni

56 pregleda 0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot (budiodgovoran.me)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot (budiodgovoran.me)
Ažurirano: 26.10.2014. 12:25h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 18 primjedbi, na osnovu kojih je nije izrečena nijedna novčana kazna.

Inspektori su ove sedmice izdali rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti trafici u blizini zatvora u Bijelom Polju, jer je radila bez odobrenja.

“Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da trafika radi bez odobrenja za rad, što je u suprotnosti sa Zakonom o poreskoj administraciji”, navedeno je u odgovoru na prijavu.

Inspektori su, prilikom kontrole apartmana u naselju Gomila u Igalu, utvrdili da se apartmani izdaju studentima na duže od mjesec. Oni su, međutim, naveli da to nije nadležnost Inspekcije za turizam.

Zbog nepotpune adrese u prijavi, ove sedmice nijesu mogle biti obavljene kontrole prehrambene prodavnice u Murtovini i Marketa A u Podgorici, dok kafana u Tološima nije radila.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u šest od ukupno 11 pritužbi na koje su građani dobili odgovor.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole benzinskih pumpi Lukoil na Koniku i u blizini bivše fabrike “Radoje Dakić” i brze hrane Gurman u Dalmatinskoj ulici u Podgorici. Nepravilnosti nije bilo ni prilikom kontrole kineske prodavnice Long Da u Podgorici, kafeterije Red Rooster u Bijelom Polju i dječije igraonice u ulici Vuka Karadžića u Pljevljima.

Od ukupno 18 pritužbi, evidentiranih od ponedjeljka, šest nije dobilo odgovor, dok je jedna u proceduri. Primjedba koja je u proceduri odnosila se na neizdavanje fiskalnih računa u kafiću Ibon u Nikšiću.

Pritužbe na koje nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na smeće, otpad, nepropisno parkiranje, vožnju službenih vozila, kao i čudan miris vode u blizini vodoizvorišta Bezarska vrela kod Pljevalja, odakle se grad snabdijeva vodom.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra prošle godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: