Hetnar: Rudnik Šuplja stijena neće u ruke Maltežana

Poljska kompanija je u avgustu prošle godine postala stopostotni vlasnik preduzeća Gradir Montenegro, u čijem je vlasništvu Šuplja stijena
200 pregleda 5 komentar(a)
Rudnik Šuplja stijena, Foto: Goran Malidžan
Rudnik Šuplja stijena, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.10.2014. 18:28h

Član Odbora direktora i finansijski direktor firme Gradir Montenegro Piotr Hetnar kazao je da je poljska kompanija ZGH Beleslav odustala od prodaje Rudnika Šuplja stijena u Šulima kod Pljevalja of-šor kompaniji Balkan Mininin Group sa Malte, iza koje navodno stoji norveški kapital.

On nije naveo razloge odluke. Poljaci su početkom godine sa malteškom kompanijom dogovorili prodaju Rudnika za oko 36 miliona eura, ali ta kompanija do danas nije uplatitla ni cent, iako je iznos trebalo da izmire do 15. aprila.

Poljska kompanija je u avgustu prošle godine postala stopostotni vlasnik preduzeća Gradir Montenegro, u čijem je vlasništvu Šuplja stijena.

Rudnik su Poljaci kupili od Veselina Pejovića, kupca KAP-a u Podgorici. Hetnar je kazao da već treću godinu Rudnik posluje sa gubitkom, ali da i pored te činjenice vlasnici vjeruju da će uskoro pozitivno poslovati.

Gubitak 2012. bio je tri miliona, 2013. dva miliona, a u ovoj godini trebalo bi gubitak da iznosi između 1,5 i dva miliona eura. Iako firma posluje sa gubicima, neće, tvrdi Hetnar biti smanjenja plata zaposlenima.

Revizorske institucije u Poljskoj smatraju da će Rudnik stalno poslovati sa gubicima, s obzirom da ni nakon četiri-pet godina nije donio profit.

“Vlasnik će u Rudnik dodatno uložiti novac, jer vjeruje u ovaj Rudnik”, rekao je Hetnar.

Prosječna zarada, za 130 zaposlenih u Rudniku Šuplja stijena je oko 750 eura i za oko tridesetak eura, tvrdi Hetnar je veća od zarada zaposlenih u ostalim rudnicima kompanije ZGH u Poljskoj.

Hetnar je rekao da zakonodavac nije predvidio plaćanje prekovremenog rada ljudima koji rade po smjenama, već da je samo predviđen za vanredne situacije, što oni redovno izmiruju. On kaže da do sada nijesu radnicima plaćali noćni rad, ali da su to na druge načine nadoknađivali.

Hetnar je rekao da Gradir radi u skladu sa Glavnim rudarskim projektom, te da njihov rad redovno kontroliše rudarska inspekcija.

Proizvodiće 1,5 tona cinka i 300 tona olova mjesečno

Hetner očekuje da će do 2016. dostići proizvodnju od 1,5 tona cinka i 300 tona olova mjesečno, što je za oko petsto hiljada tona više u odnosu na trenutnu proizvodnju.

Kao neosnovane je odbacio tvrdnje da zaposleni rade bez HTZ opreme i da su izloženi raznim opasnostima i pritiscima. Gradir do Poljske kamionima odvozi rudu što im se, tvrdi finansijski direktor, pokazalo isplativijim, nego transport željeznicom iz Prijepolja.

Bonus video: