Tržište lizinga: Zaključeno 377 ugovora vrijednosti preko pet miliona eura

U strukturi aktivnih ugovora, 51 odsto se odnosi na ugovore sa preduzećima, a 48 odsto sa građanima
0 komentar(a)
Ugovor, Foto: Shutterstock
Ugovor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.10.2014. 13:29h

Na crnogorskom tržištu lizinga u drugom kvartalu je zaključeno 377 novih ugovora, čija je vrijednost, prema podacima Ministarstva finansija, oko 5,42 miliona eura, što je 82,4 odsto više nego u prvom tromjesečju.

Aktivnih ugovora na kraju juna bilo je 5,75 hiljada, čija je vrijednost 138,52 miliona eura ili 1,6 odsto više nego na kraju prvog kvartala.

Iz Ministarstva su kazali da je 23,08 odsto ukupnog broja novih ugovora u drugom kvartalu zaključeno sa građanima, a 76,66 odsto sa preduzećima.

"Rast broja zaključenih ugovora u drugom kvartalu rezultat je karakteristike crnogorske privrede, odnosno činjenice da turistička djelatnost ima značajno učešće u ukupnoj privrednoj aktivnosti. Stoga je evidentirani rast posljedica povećanja aktivnosti u pogledu pripreme turističke sezone", navela je samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija, Jelena Jovetić u novom Biltenu tog Vladinog resora.

U strukturi aktivnih ugovora, 51 odsto se odnosi na ugovore sa preduzećima, a 48 odsto sa građanima.

"Podaci su slični uporednom stanju iz prethodnog kvartala, što ukazuje na nastavak politike lizing kuća da poslovnu strategiju usmjeravaju približno izjednačeno prema građanima i preduzećima u cilju diverzifikacije rizika i osiguranja optimalne strukture klijenata", kazala je Jovetić.

Tokom ove godine, kao i u prethodnim, poslovi finansijskog lizinga imali su značajno učešće u ukupnom broju, kao i vrijednosti zaključenih ugovora. Od ukupnog broja zaključenih ugovora oko 86 odsto ili 4,68 miliona eura odnosi se na vrijednost finansijskog, a preostalo na vrijednost operativnog lizinga.

"Važno je napomenuti da su navedene vrijednosti novozaključenih ugovora izražene kao neto vrijednost plasmana, što predstavlja ukupnu vrijednost ugovora umanjenu za vrijednost učešća klijenta", objasnila je Jovetić.

Na osnovu strukture broja ukupno zaključenih ugovora po osnovu predmeta lizinga, putnički automobili imaju najveći udio od oko 88,3 odsto u ukupnom iznosu plasmana.

Udio komercijalnih vozila u ukupnom broju zaključenih ugovora je oko 8,5 odsto, a građevinskih mašina i opreme oko 2,9 odsto.

Putnički automobili pokazuje najveći udio i u ukupnoj vrijednosti novozaključenih ugovora, od oko 77,5 odsto. Komercijalna vozila zastupljena su sa 13,6 odsto, a lizing građevinskih mašina i opreme sa oko 7,9 odsto.

Analizirajući aktivne ugovore, evidentno je da kategorija putničkih automobila ima najveće učešće od 79,9 odsto.

U pogledu sektorske strukture plasmana zaključenih u drugom kvartalu, dominiraju ugovori u okviru sektora trgovine. Kada je riječ o sektorskoj stukturi aktivnih plasmana, dominirali su ugovori u okviru sektora usluga, 48 odsto, saobraćaja 28 odsto i trgovine 17 odsto.

Lizing uslugama u Crnoj Gori bave se četiri lizing kuće i dvije banke, odnosno S-Leasing, Porsche Leasing, NLB Leasing i Hypo Alpe Adria Leasing, kao i Hypo Alpe Adria banka i Prva banka. Hypo Alpe Adria Leasing i Prva banka nijesu odobravali nove plasmane tokom ove godine.

Ukupna aktiva četiri lizing kuće na kraju juna iznosila je skoro 113,6 miliona eura i bila je 0,17 odsto manja u odnosu na prvo tromjesečje.

U drugom kvartalu su četiri lizing kuće ostvarile poslovni prihod od 5,3 miliona eura, finansijski prihod oko 1,13 miliona i prihod od ostalih aktivnosti od 98,5 hiljada eura.

Lizing kuće su u drugom kvartalu ostvarile ukupan dobitak od 568,5 hiljada EUR, 29,6 odsto više nego na kraju prvog tromjesečja.

Pozitivan rezultat imale su tri od ukupno četiri lizing kuće.

Iz Ministarstva finansija su kazali da u ukupnom rezultatu bilansa uspjeha, koji daje prihode i rashode lizing kuća, nedostaje dio podataka koji se obračunavaju kroz bilanse banke koja se bavi lizing poslovima, imajući u vidu da Hypo Alpe Adria banka u okviru svog portfolija pruža lizing usluge.

Bonus video: