Luštica Bay će obogatiti turističku ponudu Crne Gore

90 pregleda 4 komentar(a)
Luštica bej, Foto: Luštica Bay
Luštica bej, Foto: Luštica Bay
Ažurirano: 25.10.2014. 12:41h

Projekat Luštica Bay, koji obuhvata gradnju luksuznih hotela, stanova, marina i golf terena, podstaći će ekonomski rast Crne Gore i obogatiti njenu turističku ponudu, ocijenio je izvršni direktor kompanije Luštica Development, Darren Gibson.

On je kazao da je Orascom Development Holding, koji je sa crnogorskom Vladom vlasnik Luštice Development, oduvijek bio zainteresovan za nove destinacije sa obećavajućim uslovima za poslovne investicije.

“Crna Gora je jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u jugoistočnoj Evropi, tako da odluka da izaberemo ovu zemlju kao našu treću evropsku lokaciju i nije bila baš tako teška”, rekao je Gibson u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Luštica Bay je jedinstven grad na crnogorskom primorju koji gradi kompanija Luštica Development u zalivu Trašte na poluostrvu Luštica, nadomak Tivta. Luštica Bay je jedan od najvećih aktuelnih projekata na jadranskoj obali koji podrazumijevaju izgradnju u potpunosti integrisane destinacije.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 1,1 milijardu eura.

"Iako postoje mogućnosti za učešće i drugih investitora, većina investicija biće naša”, kazao je Gibson.

Master plan, kako je dodao, predviđa projekat veoma niske gustine, sa izgrađenih samo šest odsto od ukupno 690 hektara u Luštica Bay-u, dok će ostatak biti očuvan u netaknutom prirodnom stanju. U okviru izgrađenog područja, izgradiće se više od hiljadu stanova, oko 500 gradskih kuća i vila, sedam hotela, golf teren sa 18 rupa koji je dizajnirao Gary Player, dvije marine i druge pogodnosti neophodne za punu funkcionalnost grada.

“Ovo je ogroman projekat koji će biti realizovan u narednih desetak godina, a mi smo posvećeni ispunjavanju svih naših obaveza u cilju realizacije projekta", naveo je Gibson.

“Već smo završili oko 70 odsto strukture glavnog lukobrana, čija je dužina nešto više od 400 metara. Počeli smo i sa pripremnim radovima, kako bi se došlo do lokacije sekundarnog lukobrana, dužine oko 210 metara"

Prema njegovim riječima, prva faza izgradnje realizuje se po planu i do sada je izgrađeno deset zgrada, sa 70 jedinica čija je predaja vlasnicima planirana za početak naredne godine.

Takođe su, kako je dodao, postignuti značajni rezultati u pogledu izgradnje glavne marine.

“Već smo završili oko 70 odsto strukture glavnog lukobrana, čija je dužina nešto više od 400 metara. Počeli smo i sa pripremnim radovima, kako bi se došlo do lokacije sekundarnog lukobrana, dužine oko 210 metara", saopštio je Gibson.

On je podsjetio da je kompanija marinu počela da gradi od nule, bez ikakve postojeće infrastrukture što njihove napore čini jedinstvenim.

To će, kako je naveo, biti prva novoizgrađena marina u Crnoj Gori u prethodnih deset godina i više. Marina će imati 176 vezova, a biće završena 2017. godine.

Prva dozvola za golf terene

Luštica Bay je uspjela da dobije prvu građevinsku dozvolu u Crnoj Gori za izgradnju golf terena.

"Sprovodimo pripremne radove na lokaciji golf terena iskopavanjem stijena i kamenja kako bismo obezbijedili održiv izbor materijala za izgradnju marine. Luštica Bay će obezbijediti ne samo ekonomski rast iz perspektive investicija, već i turizma”, poručio je Gibson.

“Naš projekat će takođe obezbijediti širok spektar radnih mogućnosti za lokalnu zajednicu, što će obogatiti crnogorsku ekonomiju, izgraditi kapacitet i obogatiti radni kadar u okviru lokalnog tržišta rada”

Prema njegovim riječima, sa sedam planiranih hotela, Luštica Bay će obogatiti turističku ponudu Crne Gore kroz izgradnju dodatnih kreveta i različitih sadržaja koje mogu da ponude.

“Naš projekat će takođe obezbijediti širok spektar radnih mogućnosti za lokalnu zajednicu, što će obogatiti crnogorsku ekonomiju, izgraditi kapacitet i obogatiti radni kadar u okviru lokalnog tržišta rada”, kazao je Gibosn.

Orascom posjeduje 31 hotel od kojih polovinom upravlja samostalno, a polovinom u saradnji sa međunarodnim hotelskim brendovima. Orascom sarađuje sa brendovima kao što su Chedi, Sheraton, Intercontinental, Movenpick, Rotana, Marriott i Club Mediterranee.

“U Crnoj Gori ćemo primijeniti isti princip. U okviru Luštice Bay biće ukupno sedam hotela, kategorisanih od četiri do pet zvjezdica, prilagođenih da zadovolje različite zahtjeve posjetioca i poslovnih ljudi koji dolaze u Crnu Goru da uživaju u ovom prelijepom dijelu jadranske obale", rekao je Gibson.

Hoteli će, kako je dodao, biti izgrađeni u skladu sa najvišim građevinskim i ekološkim standardima. Kao i u slučaju rezidencijalnih objekata, inspiracija za arhitektonska rješenja hotela će biti u tradicionalnoj arhitekturi.

Na pitanje koliko će Luštica Bay i Porto Montenegro biti komplementarni u turističkoj ponudi Crne Gore, s obzirom na to da će u Tivtu imati dva luksuzna kompleksa koja privlače, prije svih, jahting turiste, Gibson je odgovorio da vjeruje da konkurencija ima veoma dobar efekat na čitavu privredu, jer podstiče sve igrače da razviju i unaprijede svoje proizvode i usluge radi maksimalnih koristi za kupce.

“Svi projekti na crnogorskom primorju su mnogo više kompatibilni nego što su konkurentni u ovom trenutku, a raznovrsnost projekata će zapravo činiti zajedničku prednost. Značajna prednost Luštica Bay je u našem konceptu redefinisanja luksuza", kazao je Gibson.

On smatra da uz čitav niz projekata kojima se razvijaju luksuzne destinacije širom Crne Gore, država će ubrzo postati nezaobilazna destinacija za one koji traže atraktivan stil života i mogućnost dugoročne investicije.

Gibson je zadovoljan crnogorskim poslovnim ambijentom.

“Uspostavili smo profesionalne radne odnose sa javnim i privatnim sektorom. Naročito su Vladom Crne Gore, preko raznih relevantnih ministarstava i Opština Tivat, bili vrlo ohrabrujući i podržavajući partneri”, ocijenio je Gibson.

U vezi sa ljudskim resursima, očigledno je da, kako je naveo, kao strana kompanija imaju veliki broj stranog osoblja zaposlenog na pojedinim pozicijama, jer su oni upoznati sa njihovim procesima i sistemima.

“Međutim više od 40 odsto naših zaposlenih su crnogorski građani i oni značajno doprinose uspjehu naše kompanije”, zaključio je Gibson.

Bonus video: