Bjelorusija privremeno zabranila uvoz govedine i svinjetine iz Crne Gore

Zabrana je uvedena nakon što je iz Rusije saopšteno da se na carinskom prostoru koje dijeli i sa Bjelorusijom, preko Crne Gore re-uvozi meso sa evropskog tržišta koje je pod embargom
8 komentar(a)
Mesar, Foto: Boris Pejović
Mesar, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.10.2014. 10:10h

Bjelorusija je privremeno zabranila uvoz goveđeg i svinjskog mesa i mesnih proizvoda iz Crne Gore, saopšteno je novinskoj agenciji BelTA iz tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede. Zabrana se ne odnosi na polutke i četvrtine.

Zabrana je uvedena nakon što je iz Rusije saopšteno da se na carinskom prostoru koje dijeli i sa Bjelorusijom, preko Crne Gore re-uvozi meso sa evropskog tržišta koje je pod embargom. Iz Ministarstva je saopšteno i da su registrovani i prvi slučajevi tzv. afričke svinjske groznice u dijelu Ukrajine te da su iz tog razloga uveli preventivne kontrole niza mesnih proizvoda iz te zemlje. Ruska agencija RIA novosti nedavno je saopštila da je tamošnji nadzorni organ za poljoprivredne proizvode odlučio da ukine uvoz kuvanog mesa iz Crne Gore zbog reeksporta mesa s tržišta EU, s izuzetkom polutki i dijela butki.

Rusija je odobrila uvoz polutki iz Crne Gore 13. oktobra, ali je nadzorni organ za poljoprivredne proizvode Rusije od tada zabilježio nekoliko slučajeva reeksporta proizvoda iz EU. Moskva je u avgustu uvela jednogodišnju zabranu određenih proizvoda iz država EU i još nekoliko zemalja, što je odgovor na sankcije koje su evropske zemlje uveli njoj, a zbog dešavanja u Ukrajini. Lista zabranjenih proizvoda uključuje meso (uključujući i piletinu, ribu i morske plodove), mlijeko i mliječne proizvode kao i voće i povrće.

Nakon pojavljivanja informacije o zabrani uvoza mesa iz Crne Gore na carinski prostor na kojem je i Rusija, ministar poljoprivrede Petar Ivanović kazao je da taj potez nema političke konotacije već da je uvoz zabranjen za četiri crnogorske firme čiji proizvodi nijesu bili ispravni za ta tržišta. Nije naveo o kojim kompanijama se radi.

Ivanović je ocijenio da se radi o spekulaciji kada se govori o tome da je Crna Gora u ulozi nekog ko uvozi meso iz pojedinih evropskih zemalja, pa to isto meso izvozi na tržište Rusije.

„Ovdje ne govorimo o tome. Kada je u pitanju pršut, Crna Gora je i prije ovog embarga uvozila određene količine svinjskih polutki za potrebe prerade u samoj Crnoj Gori i neki od tih konačnih proizvoda su mogli doći do tržišta Rusije", rekao je Ivanović. Ivanović je dodao da postoji sporazum između Crne Gore i Rusije koji propisuje da se izvozi ono što je proizvedeno ili prerađeno na prostoru Crne Gore.

Bonus video: