Prodaja Pobjede bez tendera je korupcija

4 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.10.2014. 17:49h

Prodaja Pobjede je klasični korupcionaški posao vrha režima i novi vrhovni državni tužilac Ivica Stanković već bi trebalo da reaguje, ocijenio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Stečajni upravnik Pobjede Mladen Marković donio je odluku da preostalu imovinu Vladinog izdavačkog preduzeća Pobjeda proda neposrednom nagodborn, bez tendera, unaprijed poznatom kupcu preduzeću Media Nea za oko 700 hiljada eura. Medojević je kazao da je takva odluka “klasični udžbenički primjer korupcije u stečajnom postupku”.

“Uobičajeni je standard da se kod prodaje državne imovine prvo raspišu javni pozivi kako bi se kroz konkurenciju dobila što viša cijena. Prodaja državne imovne neposrednom pogodborn je već ozbiljna indicija da se radi o korupciji i državni tužilac bi već trebalo da otvori istragu o mogućoj korupciji. Posebno, što i sam državni tužilac zna odlično prirodu privatnih i poslovnih veza predsjednika Privrednog suda sa vrhom režima”, naglasio je Medojević.

Odluka o prodaji biće punovažna narednog mjeseca. Zvanični vlasnik firme Media Nea, prema registru Privrednog suda, je grčki biznismen Petros Statis. Ova kompanija je i izdavač Dnevnih novina.

Premijer Milo Đukanović je juče, povodom 70 godina Pobjede, obećao da će je država i dalje pomagati iako je jasno da će uskoro biti i formalno privatna.

“Vlada će kroz državni odnos prema ovoj nacionalnoj instituciji, nastojati da pomogne u stvaranju uslova za njeno održanje i osavremenjavanje”, naveo je Đukanović.

Premijer Milo Đukanović je juče, povodom 70 godina Pobjede, obećao da će je država i dalje pomagati iako je jasno da će uskoro biti i formalno privatna

Novi predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija za Pobjedu Blažo Jovanić, koji po funkciji kontroliše rad stečajnog upravnika, juče nije ni želio da odgovara na pitanja “Vijesti” u vezi sa netransparentnom prodajom imovine državnog preduzeća.

Medojević je kazao da je “ranije upozoravao da se novim kadrovskim rješenjima u Privrednom sudu otvaraju mogućnosti da se kroz stečajne postupke sprovode politički diktati i promovišu privatni interesi vrha režima”.

On je rekao da se Pobjeda prodaje “krajnje sumnjivom investitoru za koga se opravdano sumnja da iza njih stoji vrh crnogorskog režima".

“Statis je samo statista u predstavi prikrivanja poslova vrha režima, pa se može zaključiti da su stvarni kupci Pobjede ljudi iz vrha ovog režima. Ostaje da se vidi kako će Evropska komisija reagovati na netransparentnu prodaju državne imovine sumnjivim investitorima iza kojih stoji sami vrh režima”, kazao je Medojević.

Član Glavnog odbora SNP-a Goran Dašić izjavio je da “dugo ukazuju na potrebu da tzv. privatizacije kroz stečaj podrobno ispita Skupština i nadležni državni organi”.

“Tako i transakcije u vezi sa kupovinom Pobjede ne treba da budu izuzetak”, dodao je on.

Dašić smatra da je neophodno da Pobjeda nađe održivo i transparentno rješenje koje bi bilo u skladu sa Zakonom o stečaju, kao i da se teret dugovanja Pobjede ne prevaljuje na građane.

Urednik u nedjeljniku Monitor Zoran Radulović ocijenio je da zaposleni u Pobjedi “posljednjih 25 godina lažu za račun režima Mila Đukanovića koji je prvo okrvavio ruke širom Jugoslavije, a potom opljačkao ovu zemlju, do te mjere da više nema para ni za izdržavanje Pobjede”.

“Da je objavljen tender on je morao da sadrži elementarnu informaciju da se prodaju mašine, s tim da bi kupac bio dužan da ih nakon kupovine iseli iz državne zgrade, ili da nastavi djelatnost uz zakup. Nudim opkladu da će ovom kupcu biti omogućeno da sve zakupi, kao što sam siguran da neki drugi ponuđači to ne bi bili u prilici, nego bi im da li rok da ih izmjeste”, dodao je Radulović.

Đukanović je čestitao stečajnom upravniku, novinarima, urednicima i svim radnicima Pobjede 70. godišnjicu, ocijenivši da je taj list “jedno od dostignuća crnogorskog antifašizma, temeljne vertikale državnog i nacionalnog identiteta i istorijskog trajanja Crne Gore”.

On smatra da je taj list bio „pouzdani hroničar, svjedok i akter novije crnogorske istorije u svim državnim aranžmanima i društvenim previranjima, do obnove državnosti na demokratskom referendumu prije osam godina, i današnjih dana“.

Stečaj je u Pobjedu uveden 11. avgusta zbog poreskog duga od 10,15 miliona eura. Najviše potražuje država7,6 miliona za neuplaćene poreze i doprinose i kredite koje je novcem građana vratila u ime ove kompanije. U Pobjedi je ostalo oko 150 radnika, a prema nezvaničnim najavama višak će biti još oko 50, kojima je država obećala isplatu otpremnina iz državne kase.

Ivanović: Pobjeda će ostati privatni list braće Đukanović

Promjenom vlasnika ne mijenja se glavni urednik Pobjede. Dakle, Pobjeda će ostati privatni list braće Đukanović, s tim što ubuduće ona neće biti brutalno i otvoreno finansirana iz budžeta. To je dobra strana ovog epiloga, kazao je direktor “Daily pressa”, izdavača ND “Vijesti”, Željko Ivanović.

On je naveo da ovo ipak ne znači potpuno skidanje Pobjede sa državnih jasala jer svi u državi, javnim preduzećima, opštinama znaju ko je novi-stari vlasnik pa će i ubuduće, “bez ikakvog tržišnog opravdanja”, nastaviti da rasipaju državni novac kroz oglašavanje u Pobjedi.

“S druge strane, ovo je zaokruživanje skrivenog preuzimanja vlasništva nad Svetim Stefanom i Pobjedom od braće Đukanović, gdje su “Dnevne novine” (DN) poslužile kao ponton. To što se i kod Sveca i kod Pobjede i DN kao formalni vlasnik pojavljuje izvjesni Grk Statis, samo je maska da bi se prikrili stvarni vlasnici ovih kompanija”, rekao je Ivanović.

On je istakao da nakon ovakve "uspješne" privatizacije Pobjede slijedi još uspješnije usvajanje novog i izmijenjenog ugovora za zakup Svetog Stefana u Skupštini Crne Gore, čime će ova "grčka" investicija domaćih vlasnika biti zaokružena.

“Sve u svemu, gledano iz ugla slobode medija ili iz ugla slobodnog i fer tržišta još jedna Đukanovićeva cinična predstava, još jedno prodavanje roga za svijeću. U DN je dosada iz anonimih izvora uliveno preko 2 miliona eura, a da Agencije za pranje novca ili Zaštitu konkurencije nijednom nijesu pogledale otkud i kako ti novci ulaze, dok je u Pobjedu upumpano preko 30 miliona iz budžeta Crne Gore, i sada se to sve predaje braći Đukanović da bi, kako reče premijer, zajedno sa OEBS-om širili medijske slobode i uspostavljali profesionalne standarde po Crnoj Gori”, kazao je Ivanović.

On je naveo da “na sreću, takva podvala ne može da prođe kod građana Crne Gore, tako da će ona trajati dok traje ovaj režim i apsolutna vlast naše braće”.

Statis je formalni vlasnik kompanije Adriatik propertiz koja je zakupac Svetog Stefana i Miločera, koja traži aneks na ugovor kako bi joj se, između ostalog, smanjila kirija, produžio zakup i dozvolila gradnja u Miločerskom parku.

Bonus video: