Kineze zanimaju rudarstvo, energetika i drvna industrija sjevera Crne Gore

Potpredsjednik Narodne konferencije grada Wuhana, Wu Yong, kazao je da je posjeta Crnoj Gori na njihovu delegaciju ostavila jake impresije, pri čemu vjeruje da će u budućnosti donijeti konkretne rezultate
132 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2014. 13:52h

Predstavnici kineskog grada Wuhana i Opštine Berane potpisali su sporazum o razvijanju prijateljskih odnosa, čime će se, kako je saopšteno, stvoriti pretpostavke za saradnju u privredi, kulturi, obrazovanju, sa akcentom na rudarstvo, energetiku i drvnu industriju sjevera Crne Gore.

Predsjednik Opštine Berane, Dragoslav Šćekić rekao je da od partnerstva sa Wuhanom očekuju razvoj, iskreno prijateljstvo i razumijevanje, a zatim i podršku za konkretne privredne projekte, studentske razmjene, kulturnu saradnju, i sve drugo što doprinosi prosperitetu lokalne zajednice i uopšte sjevera Crne Gore.

Delegacija Wuhana je na poziv i u organizaciji kompanije Metalfer, koja je preuzela Rudnik mrkog uglja Berane, u posjeti Crnoj Gori, a ugostila ih je Agencija za promociju investicija (MIPA).

Potpredsjednik Narodne konferencije grada Wuhana, Wu Yong, kazao je da je posjeta Crnoj Gori na njihovu delegaciju ostavila jake impresije, pri čemu vjeruje da će u budućnosti donijeti konkretne rezultate.

„Zahvaljujemo se na pozivu kompaniji Metalfer i na organizaciji MIPA-i, a Opštini Berane poručujemo da ćemo učiniti sve što možemo da naše prijateljstvo bude dugo i iskreno", rekao je Yong.

Kompanija Power China Hubei iz Wuhana je u užem izboru kandidata za drugi blok Termoelektrane (TE) Pljevlja i tom prilikom posjetiće i Opštinu Berane.

„Investicione potencijale prezentovala je MIPA i Ministarstvo ekonomije, a delegacije će se bliže upoznati sa potencijalima sjevera Crne Gore kroz uspostavljanje direktne i formalne saradnje sa Opštinom Berane“, navodi se u saopštenju.

Delegacija Wuhana je u desetodnevnoj posjeti Evropi bliže istražujući mogućnosti saradnje i investicija u Španiji, Francuskoj i Crnoj Gori, u kojoj boravi do sjutra.

Wuhan je, kako je objašnjeno, među tri najveća i najrazvijenija grada u Kini - sa preko deset miliona stanovnika, preko 20 milijardi USD spoljnotrgovinskom razmjenom i 100 milijardi USD gradskim budžetom, po čemu je veći od ekonomija Crne Gore i Srbije zajedno.

„Trenutno je i grad sa najvećom investicijom u svijetu u svoje nekretnine i infrastrukturu - samo gradski budžet je opredijelio 120 milijardi USD za petogodišnji plan, takođe se u Wuhanu planira i gradnja najviše zgrade na svijetu, čime će zvanično postati jedna od vodećih svjetskih metropola“, navodi se u saopštenju.

Privreda Wuhana pokriva široki spektar, od elektonike, automobilske industrije, čelika, građevine, do farmacije, ekologije i obnovljive energije. U blizini Wuhana je izgrađena i najveća elektrana na svijetu Tri Klisure sa kapacitetom od 22,5 hiljada megavati (MW), što je više od svih instaliranih kapaciteta zajedno država bivše Jugoslavije.

Bonus video: