Ekonomija trenutno jedina tema na zapadnom Balkanu

„U kontekstu ekonomskog upravljanja prihvatili smo novi model izrade nacionalnih ekonomskih programa reformi, koji treba zemljama da omogući sda definišu akcione planove kojima će unaprjeđivati stanje strukturnih reformi i konkurentnost, a sve sa ciljem ubrzanja ekonomskog rasta“, naveo je Lukšić
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Duško Miljanić
Igor Lukšić, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 23.10.2014. 17:23h

Ekonomija je u ovom trenutku jedina tema na zapadnom Balkanu, ocijenjeno je na regionalnoj konferenciji „Ekonomsko upravljanje i povezivanje“, koja se održava u Beogradu.

Crnogorsku delegaciju na konferenciji predvodi ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, a u njoj je i ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Lukšić je, kako je objavljeno na sajtu Vlade, govorio je u okviru sesije “Bolje ekonomsko upravljanje kroz nacionalne programe ekonomskih reformi”, u kojoj je bilo riječi o makro-ekonomskim i fiskalnim programima, strukturalnim reformama i programima konkurentnosti, kao i o Strategiji “Jugoistočna Evropa 2020”.

On je, zajedno sa Kavarićem, govorio i u okviru sesije “Unaprjeđenje povezivanja u okviru Regiona i sa Evropskom unijom (EU)”, na kojoj su održane prezentacije o konkretnim projektima saradnje iz oblasti transporta i energetike i definisan zajednički pristup zapadnog Balkana kroz Nacionalne investicione komitete, kao i saradnja kroz zapadno-balkanski investicioni okvir.

Lukšić je novinarima nakon sastanka kazao da je važno je što je sastanak zapadnobalkanske šestorke održan u takvom formatu nakon niza neprijatnih događaja prethodnih sedmica.

On je rekao da su razgovarali o važnim temama koje treba daobezbijede bržu integraciju zemalja regiona u EU.

„Bez obzira na najave da neće biti proširenja u narednih pet godina, čega smo mi svjedni, mi treba narednih pet ili više godina da iskoristimo da se što bolje pripremimo“, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, učesnici konferencije upoznali su se sa tim šta znači nova strategija proširenja, koja znači oslanjanje na vladavinu prava, na ekonomsko upravljanje i reformu javne uprave.

„U kontekstu ekonomskog upravljanja prihvatili smo novi model izrade nacionalnih ekonomskih programa reformi, koji treba zemljama da omogući sda definišu akcione planove kojima će unaprjeđivati stanje strukturnih reformi i konkurentnost, a sve sa ciljem ubrzanja ekonomskog rasta“, naveo je Lukšić.

Razgovarano je, kako je kazao, i o pitanjima vezanim za infrastrukturu.

„O tome kako dizajnirati način komunikacije sa EU, kako bi definisali prioritetne projekte i počeli da koristimo sredstva koja su već u određenom smislu raspoloživa“, dodao je Lukšić.

Kavarić je kazao da se komunikacija između ministara regiona značajno ubrzava i počinje da bude mnogo konkretnija.

„Još jednom smo imali priliku da konkretizujemo investicione razvojne poduhvate i izazove koji se nalaze pred svakom zemljom regiona“, kazao je on.

To je, kako je naveo, bio prvi susret u takvom formatu, u koji su bili uključeni i ministri vanjskih poslova.

„Možemo da konstatujemo da u ovom trenutku na zapadnom Balkanu postoji samo jedna tema, a to je ekonomija, a u okviru nje tema broj jedan je infrastruktura“, kazao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, konstatovano je i da nijedan od tih projekata ne može da se realizuje kapacitetima samo jedne države.

„Veliki broj njih, kao što je jadransko-jonski gasovod ili jadransko-jonski autoput, značajno prevazilaze kapacitete i cijelog regiona, i u tim slučajevima govorimo o evropskim projektima koji u oblasti energetike, odnosno infrastrukture, daju novu perspektivu za cijeli kontinent“, kazao je Kavarić.

Bonus video: