Intenzivirati saradnju sa Bugarskom u mnogim oblastima

“Vrijednost crnogorske robe izvezene na tržište Bugarske bila je 4,2 miliona eura i veća je šest puta u odnosu na uporedni period prošle godine”, precizirao je Baltić
304 pregleda 0 komentar(a)
Privredna komora, Željko Baltić, Foto: Privredna komora Crne Gore
Privredna komora, Željko Baltić, Foto: Privredna komora Crne Gore
Ažurirano: 23.10.2014. 14:25h

Crna Gora i Bugarska mogu unaprijediti saradnju u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, energetici, građevinarstvu, saobraćaju, telekomunikacijama i turizmu, ocijenjeno je na poslovnom forumu dvije države koji je danas organizovan u Privrednoj komori (PKCG).

Rukovodilac Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom u PKCG, Željko Baltić, kazao da će skup rezultirati dobrim poslovnim kontaktima i da će biti pokrenuti i zaključeni brojni vrijedni poslovi.

Baltić je, kako je saopšteno iz PKCG, govoreći o aktivnostima Komore rekao da su one u značajnoj mjeri usmjerene na podsticanje razvoja ekonomske saradnje domaće privrede sa stranim poslovnim sistemima, privlačenje stranih investitora i jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća.

On je ocijenio da su odnosi dvije države zasnovani na uvažavanju i poštovanju, a snaženje ekonomskih veza i interesa je kvalitetan osnov daljeg unaprijeđenja međusobne saradnje.

“Stalno unaprijeđenje ekonomskih odnosa sa Bugarskom u Privrednoj komori smatramo veoma značajnim a to, između ostalog, podrazumijeva veće prisustvo crnogorskih preduzeća na bugarskom tržištu, kao i bugarskih kompanija u Crnoj Gori”, rekao je Baltić.

On je kazao da je robna razmjena za osam mjeseci iznosila deset miliona EUR, što je 33,3 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Vrijednost crnogorske robe izvezene na tržište Bugarske bila je 4,2 miliona eura i veća je šest puta u odnosu na uporedni period prošle godine. Uvoz iz Bugarske bilježi pad 14,7 odsto i iznosi 5,8 miliona eura . Robni deficit je 1,6 miliona eura, a pokrivenost uvoza izvozom je 72,4 odsto”, precizirao je Baltić.

Investicije iz Bugarske su, kako je dodao, na niskom nivou. Od 2004. do juna, investirano je svega sedam miliona eura.

“U narednom periodu treba nastaviti unaprijeđenje privredne saradnje u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, građevinarstvu, telekomunikacijama i proizvodnji duvanskih proizvoda”, rekao je Baltić.

Bugarsku delegaciju činile su kompanije koje se bave proizvodnjom kozmetike, konditorskih proizvoda, kafe, plastike, mermera, keramike, rashladnih vitrina, prerađivači voća, a crnogorsku predstavnici ugostiteljskog sektora, trgovine, pomorskog saobraćaja, prerađivači kamena, voda, organizatori sajamskih manifestacija.

Ambasador Bugarske, Mladen Petrov Tchervenjakov podsjetio je da Crna Gora i Bugarska imaju prijateljske političke odnose.

“Ta zemlja je bila prva koja je priznala crnogorsku nezavisnost nakon Berlinskog kongresa 1878, a zatim otvorila trgovačko predstavništvo na Cetinju koje je bilo aktivno 20 godina. Bugarska vrlo aktivno podržava pristupne procese Crne Gore Evropskoj uniji i NATO paktu”, dodao je Tchervenjakov.

Prema njegovim riječima, trgovački i ekonomski odnosi između dvije zemlje mogu biti još bolji.

“Bez obzira na 16 sporazuma i ugovora o saradnji koje su potpisale naše zemlje, razmjena je u prošloj godini bila samo 18 miliona eura. Bugarska najviše izvozi gotove proizvode i visoko obrađene materijale – cigarete, ljekove, proizvode od stakla, aluminijum, dok uvozimo metal, pneumatske gume, proizvode za domaćinstvo i hranu”, kazao je Tchervenjakov.

On je najavio skoro potpisivanje sporazuma između vlada Bugarske i Crne Gore o promociji i zaštiti investicija, a takođe i četvrtu sesiju Bugarsko-crnogorske komisije za ekonomsku saradnju i implementaciju potpisanih sporazuma.

“Na ovakvim forumima prepoznajemo brojne mogućnosti za zajedničko ulaganje u poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku, saobraćajnu infrastrukturu, građevinu, telekomunikacije i turizam. Nadam se da će izgradnja autoputeva kao što su Jadransko-jonski ili Bar-Boljare olakšati potencijalne poslovne kontakte između naše dvije zemlje”, zaključio je Tchervenjakov.

Bonus video: