Vlada da uputi pomoć građanima sa sjevera

"Na sjeveru nijesu ugrožene samo porodice i građani koji primaju materijalno obezbjeđenje, već i veliki broj nezaposlenih, penzionera, radnika koji su zbog loše privatizacije ostali bez posla ili su im primanja toliko mala da nijesu u stanju da prehrane porodicu", kazali su iz Euromosta
1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2014. 13:33h

Nevladina organizacija (NVO) Euromost tražila je od Vlade da, zbog teške ekonomske situacije, odmah uputi pomoć građanima sjevernih crnogorskih opština.

"Vlada bi trebalo da uputi pomoć sjevernom regionu u hrani i ogrijevu, jer bi se finsijska pomoć u vidu državne pomoći opštinama na sjeveru iskoristila za druge potrebe", naveli su predstavnici NVO Euromost.

Oni smatraju da bi svaka opština na sjeveru trebalo da formira timove za pomoć najugroženijem stanovništvu, u kojima bi bili predstavnici zavoda za rad i socijalno staranje, lokalne samouprave i NVO, koji bi pratili podijelu državne pomoći.

"Na sjeveru nijesu ugrožene samo porodice i građani koji primaju materijalno obezbjeđenje, već i veliki broj nezaposlenih, penzionera, radnika koji su zbog loše privatizacije ostali bez posla ili su im primanja toliko mala da nijesu u stanju da prehrane porodicu", kazali su iz Euromosta.

Pomoć bi, kako smatraju, trebalo dijeliti svima koji su ugroženi, bez obzira na to primaju li materijalnu pomoć.

"Da li se neko u ovoj državi pita kako će građani sjevera prezimiti zimu, kako će nabaviti ogrijev i nahraniti djecu?", pitali su predstavnici Euromosta.

Ta NVO je tražila od Vlade da na prvoj sjednici donese odluku o pomoći sjevernom regionu, ali i opštinama zainteresovanim da uz državnu pomoć otvore narodne kuhinje. Te kuhinje bi, kako su objasnili, snabdijevala Vlada preko Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Zimski period za građane sjevera je jako težak, zbog čega im se mora pomoći da barem taj period prezime", poručili su iz Euromosta.

Bonus video: