Opština Tivat i COK će napraviti mini olimpijsko selo, samo se ne zna kada

Vojska Crne Gore koja još koristi objekte u Lepetanaima gdje je smješteno mnogo mornaričkog materijala i naoružanja, tvrdi da više nema potrebu za tim kompleksom
172 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2014. 08:39h

Opština Tivat i Crnogorski olimpijski komitet voljni su da zajedno u Lepetanima, na lokaciji tamošnje kasarne, izgrade mini olimpijski centar – saopšteno je nakon jučerašnjeg sastanka gradonačelnika Ivana Novosela, predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Boškovića, predsjednika COK-a Dušana Simonovića i načelnika Generalštaba VCG, admirala Dragana Samardžića.

Prema njihovim tvrdnjama, novo mini olimpijsko selo u Lepetanima sadržaće fudbalski stadion, atletsku i trim stazu, višenamjensku sportsku salu, prostor za borilačke sportove, kuglanu, halu za boćanje, hotel, parking prostor i sve druge neophodne sadržaje koji idu uz takav centar.

Čelnici Opštine, COK-a i Vojske nisu saopštili koliko će koštati realizacija tog projekta na prostoru kasarne koja u Lepetanima postoji duže od vijeka i gdje je svojevremeno Austro-Ugarska imala bazu svog mornaričkog balonarskog odjeljenja sa balonima za izviđanje i korekturu artiljerijske vatre.

Vojska Crne Gore koja još koristi objekte u Lepetanaima gdje je smješteno mnogo mornaričkog materijala i naoružanja, tvrdi da više nema potrebu za tim kompleksom koji se prostire na oko 60 hiljada kvadrata na izuzetno atraktivnoj lokaciji u blizini mora i čiju su prenamjenu za civilne svrhe, gradski i vojni čelnici do sada najavljivali i obećavali više puta unazad nekoliko godina.

Kankaraš i službenici Ministarstva odbrane prilikom predizbornog obilaska kasarne Lepetane marta 2008.

“Privođenje namjeni bivših vojnih lokacija uz izradu studije izvodljivosti o pretvaranju kasarne Lepetani u olimpijsko naselje”, jedno je od predizbornih obećanja tivatske DPS još za lokalne izbore 2008. godine, a čelnici Opštine i COK-a sada kažu da bi makar jedan dio zamišljenih novih sportskih kapacieta u Lepetanima, trebao biti u funkciji do 2019. godine kada Crna Gora očekuje da će biti domaćin tzv. Olimpijskih igara malih zemalja Evrope.

“Modaliteti realizacije projekta su drugi dio priče i o tome će se razgovarati u narednom periodu, a Opština Tivat će, ne samo kroz plansku dokumnetaciju nego i kroz komunalije i neke druge vidove naći svoj interes u tom projektu. To je ozbiljan projekat koji zahtijeva i vrijeme i ozbiljna finansijska sredstva pa u njegovu realizaciju treba uključiti više subjekata jer Opština nema finansijski kapacitet da isfinansira takav jedan projekat . Uslijediće traženje strateškog partnera ili nekog drugog modela za valorizaciju tog prostora”, objasnio je nakon najnovijeg sastanka sa čelnicima COK-a i VCG, gradonačelnik Tivta Ivan Novosel.

On kazao je da je Opština krenula u proces izrade planske dokumentacije za mini olimpijsko selo. Administracija Novoselovog prethodnika Dragana Kankaraša je još maja 2012, donijela odluku o izradi Urbanističkog projekta “Turistička zona Lepetane” koji obuhvata prostor tamošnje kasarne, ali tivatska javnost još do sada nije bila u prilici da vidi rezultat te odluke. Inače, gradnečelnik Dragan Kankaraš i bivši ministar odbrane Boro Vučinić 28. marta 2008, samo desetak dana pred lokalne izbore u Tivtu, u pratnji novinara obišli su kasarnu Lepetan i saopštili da je postignut dogovor da Ministarstvo odbrane Opštini Tivat ustupiti kasarnu Lepetane koju je VCG ocijenila neperspektivnom, u zamjenu za određen broj stanova za vojsku koje će izgraditi lokalna samouprava.

Stanovi za vojsku, ali i dio bivših radnika nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal trebali su se graditi na lokaciji „Lukovića barake“ blizu centra Tivta, ali do danas tamo nije izgrađeno ništa više nego što je u mešuvremenu, u Lepetanima napravljeno sportsko-turističkih objekata dugo obećavanog mini olipijskog centra.

Galerija

Bonus video: