Radnici Radoja Dakića traže skupštinsku raspravu o sudskim odlukama

„Angažman Vučinića koji je bio prvi na barikadama i na prvoj liniji fronta u zaštiti prava radnika Metalca ne možemo, a da ne podržimo. Uvijek smo spremni da ponudimo svoju podršku u borbi protiv nepravde i braneći Vučinića branimo i sebe“, naveo je Vukčević
107 pregleda 1 komentar(a)
protest Radoje Dakić Skupština, Foto: Boris Pejović
protest Radoje Dakić Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.10.2014. 11:12h

Bivši radnici „Radoja Dakića“ traže da se zakaže sjednica Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o sprovođenju pravosnažnih sudskih odluka u korist 1,8 hiljada porodica zaposlenih u toj fabrici.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević, kazao je agenciji Mina-business da se tu radi o deset hiljada stanovnika Crne Gore.

„Ne možemo tolerisati nepravdu i dvostruke standarde. Očekujemo da će ovu našu inicijativu podržati čitava radnička klasa Crne Gore“, rekao je Vukčević.

On je podsjetio da je predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora, Radivoje Nikčević, najavio sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda, gdje bi se razmatrao zahtjev Tužilaštva o krivičnom gonjenju poslanika Demokratskog fronta (DF), Janka Vučinića.

„Angažman Vučinića koji je bio prvi na barikadama i na prvoj liniji fronta u zaštiti prava radnika Metalca ne možemo, a da ne podržimo. Uvijek smo spremni da ponudimo svoju podršku u borbi protiv nepravde i braneći Vučinića branimo i sebe“, naveo je Vukčević.

On je dodao da vlast treba da shvati da su joj građani na prvom mjestu i da su fotelje pozajmili od građana.

„Nakon protesta 2. oktobra koji je organizovao Vučinić, pojačano je djelovanje bezbjedonosnih snaga i stvorena je tampon zona kojom je premijer stavljen u karantin“, kazao je Vukčević.

On je rekao da se ni danas nije moglo proći dijelom Karađorđeve ulice oko zgrade Vlade od sive metalne ograde.

„Time se stvara atmosfera za značajne događaje i da nas što više ljudi čuje kako mirnim putem izražavamo svoje nezadovoljstvo. EU i NATO se neće baviti našim životima“, smatra Vukčević.

On je podsjetio da je danas šesta godina od kako održavaju proteste pred zgradom Vlade.

„Presuda se dešava na ulici umjesto u institucijama. Prikriva se da je problem 'Radoja Dakića' sistemski i da se radi o skrivenom javnom dugu i o njemu se govori samo kad i koliko se mora“, ocijenio je Vukčević.

Bivši radnici od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje 30 miliona EUR glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate.

Bonus video: