Pošta CG: Sačekajte kraj godine za prave poslovne rezultate

„Da bi rezultati bili uporedivi, potrebno je isključiti stavku naknade troška univerzalnog servisa iz prihoda prvog polugodišta prethodne godine, tačnije iz stavke ‘ostali poslovni prihodi’”, naveli su iz Pošte
2 komentar(a)
Pošta Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Pošta Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.10.2014. 19:38h

Podaci o poslovnom rezultatu Pošte Crne Gore od januara do jula ove godine, koji pokazuju značajan pad profita državne kompanije, ne uključuju prihode po osnovu nadoknade troška tzv. univerzalnog servisa , zbog čega se ne može govoriti o stvarnom padu, ocijenili su iz te kompanije.

Iz Pošte su odgovorili “Vijestima” da ti prihodi nijesu uključeni jer je u toku izrada nove metodologije za obračun troška univerzalnog servisa .

„Da bi rezultati bili uporedivi, potrebno je isključiti stavku naknade troška univerzalnog servisa iz prihoda prvog polugodišta prethodne godine, tačnije iz stavke ‘ostali poslovni prihodi’”, naveli su iz Pošte, dodajući da će realni podaci o profitu biti iskazani u izvještaju o poslovanju za cijelu 2014, kada i ti prihodi uđu u obračun i onda će biti uporedivi sa prošlogodišnjim poslovnim rezultatom. Operatori univerzalnog servisa su Telenor i Teleinfo u vlasništvu slovenačkog MCA Miribor. Pošta od njih, u ime države, naplaćuje korišćenje tog servisa .

Pošta Crne Gore ostvarila je profit od 48 hiljada eura od januara do kraja juna, što je znatno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine, kada je on iznosio 367 hiljada.

Prema podacima objavljenim na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, ukupan poslovni prihod iznosio je 5,9 miliona eura i za 830 hiljada je manji u odnosu na prvo polugodište lani.

Na pitanje na koji način je Pošta Crne Gore smanjila rashode za pola miliona eura, osim u troškovima zarada, iz kompanije ističu da je upravo taj trošak značajno smanjen.

„Takođe, Pošta Crne Gore u kontinuitetu racionalizuje sve troškove i to troškove komunikacionih usluga, troškove održavanja, službenih putovanja, troškove goriva, troškove materijala…”, objasnili su iz te kompanije.

U objavljenom izvještaju o poslovanju u dijelu 2014. godine navodi se da su “ostali poslovni rashodi” povećani sa 861 na 907 hiljada eura, a iz Pošte preciziraju da je ta stavka uvećana zbog povećanja PDV-a i naknada koje plaćaju za licencu za obavljanje poštanskih usluga.

Izvještajem je iskazana i neraspoređena dobit koja je na kraju juna iznosila 1,7 miliona eura. Pošta je, kao državno preduzeće, po ranijoj odluci Vlade, dužna da taj novac uplati u budžet države kao njenu dividendu, što će se desiti kada, kako su pojasnili, naplate trošak univerzalnog servisa , „što se još nije desilo”.

Za Poštu Crne Gore je, po vladinom Planu privatizacije, predviđena djelimična privatizacija dijela usluga kroz privatno-javno partnerstvo. Iz kompanije nijesu precizirali da li je bilo značajnijeg interesovanja potencijalnih investitora.

„Pošta je već niz godina obuhvaćena planovima privatizacije koje donosi Savjet za privatizaciju. U kontinuitetu se sprovode aktivnosti kako bi privukli kvalitetne investitore a bilo je određenih kontakata i očekuju se naredni koraci”, naveli su iz Pošte.

Mađarska državna pošta je ranije iskazivala interesovanje za partnerstvo sa državom u crnogorskoj Pošti, zbog čega su prošle godine posjetili to preduzeće.

Sude se za potraživanja od 7,7 miliona

Na pitanje na koji način uprava Pošte planira da reguliše dugovanja kompaniji koja iznose 9,3 miliona eura, odgovorili su da će dva najveća duga biti riješena kroz sudski spor koji je toku.

“Najveće potraživanje je po osnovu troška univerzalnog servisa, oko 6,5 miliona eura i to pitanje je u postupku rješavanja pred nadležnim sudovima”, naveli su iz Pošte.

Drugo potraživanje za koje se sude vrijedi 2,2 miliona.

Bonus video: