I Brodogradilište u društvu KAP-a i Željezare: Stečaj umjesto privatizacije

Kada je u pitanju Institut „Dr Simo Milošević“, za koji je u predviđenom roku dostavljena jedina ponuda od International Wellness Group Limited iz Londona, pregovori oko zaključivanja Ugovora su u toku
85 pregleda 18 komentar(a)
brodogradiliste_1, Foto: S.KOSIĆ
brodogradiliste_1, Foto: S.KOSIĆ
Ažurirano: 21.10.2014. 16:38h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte zaključio je da nema svrhe obnavljati tender za prodaju akcija Jadranskog brodogradilišta Bijela, već kroz programirani stečaj naći investitora koji će u prelaznom periodu zadržati osnovnu djelatnost tog preduzeća.

Na današnjoj sjednici Savjeta usvojen je polugodišnji izvještaj o realizaciji Plana privatizacije za ovu godinu, tokom kojeg su sprovedeni tenderi za prodaju akcijskog kapitala Instituta »dr Simo Milošević« i Jadranskog brodogradilišta iz Bijele.

“Imajući u vidu da je tender za prodaju kapitala Jadranskog brodogradilišta proglašen neuspjelim, na sjednici je zaključeno da nakon četvrtog neuspjelog tendera i odsustva interesovanja za taj model privatizacije, nema svrhe obnavljati tender za prodaju akcija”, kaže se u saopštenju Vlade.

Na sjednici je, kako se dodaje, zaključeno da kroz programirani stečaj treba naći investitora koji će u prelaznom periodu zadržati osnovnu djelatnost Brodogradilišta sa smanjenim brojem zaposlenih i istovremeno investirati u djelatnost remonta jahti i megajahti, za što je iskazano interesovanje.

Kada je u pitanju Institut „Dr Simo Milošević“, za koji je u predviđenom roku dostavljena jedina ponuda od International Wellness Group Limited iz Londona, pregovori oko zaključivanja Ugovora su u toku.

“Aktivnosti na valorizaciji ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula, prema ocjeni Savjeta, takođe su saglasni sa postavljenim ciljevima, pa sa kompanijom Orascom development holding, koja je iskazala interesovanje, treba nastaviti pregovore na zaključenju Ugovora”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, tenderi za valorizaciju lokaliteta između Njivica i ušća Sutorine i lokaliteta "Bigovo"-Trašte, proglašeni su neuspjelim, jer ponude nijesu odgovarale uslovima tendera i instrukcijama ponuđačima.

“Prigovor konzorcijuma LLC "Lime Production" i Billpoint Finance Grup" na odluku o proglašavnju tendera za lokalitet između Njivica i ušća Sutorine neuspjelim, Savjet je odbacio kao neosnovan i prihvatio odluku Tenderske komisije”, kazali su iz Vlade.

Savjet je usvojio Informaciju o raskidu Ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju golf kompleksa u Tivtu i zadužio Sekretarijat za razvojne projekte da u saradnji sa Tenderskom komisijom, preduzećem Montepranzo-Bokaprodukt i pravnim savjetnicima Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, u što skorijem roku analizira i dostavi Savjetu predlog buduće valorizacije zemljišta koje je bilo predmet Ugovora o izgradnji golf kompleksa.

“Savjet je prihvatio predlog Ministarstva zdravlja o raskidu Sporazuma sa austrijskom kompanijom IASON o finansiranju, izgradnji i koriščenju PET/CT centra po B.O.T sistemu u okviru Kliničkog centra Crne Gore, ocijenivši da su se isključivom krivicom investitora i odlaganjem izvršavanja ugovornih obaveza stekli uslovi za raskid navedenog Sporazuma”, kaže se u saopštenju.

Prihvaćeno je i, kako se dodaje, mišljenje Ministarstva turizma da se Budvanskoj rivijeri odobri saglasnost za izmjenu Ugovora o zajedničkom ulaganju sa Franeta gradnjom, uz preporuku da posebnim članom u Ugovora o zajedničkom ulaganju definiše iznos sredstava koji ta kompanija može nadoknaditi kompaniji Franeta gradnja u slučaju eventualne deeksproprijacije, uz primjenu važećih metodologija i standarda.

Savjet se upoznao sa tenderskom dokumentacijom za davanje u dugoročni zakup lokaliteta Donja Arza Herceg Novi i zadužio Komisiju da u što kraćem roku raspiše tender i razmotrio druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Bonus video: