PKCG: Turističku sezonu bi trebalo bolje planirati

Predstavnik kompanije HIT Montenegro, Danijel Mlečnik, saopštio je da je kompanija ove godine zabilježila značajan rast gostiju iz Italije, posebno iz Pulje, Napulja i Rima, zbog čega bi trebalo organizovati još čarter letova iz te zemlje
95 pregleda 0 komentar(a)
Skijanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Skijanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.10.2014. 14:06h

Povećanje kvaliteta turističkog proizvoda, bolje uređenje obalnog područja i unaprijeđenje saradnje i koordinacije državnih i lokalnih organa, neke su od preporuka turističkih poslenika, koje bi trebalo da doprinesu da Crna Gora spremno dočeka narednu turističku sezonu.

Predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Dragan Ivančević, smatra da je potrebno povećati kvalitet turističkog proizvoda da bi se privukao veći broj turista iz zapadne Evrope i Skandinavije, koji mogu doprinijeti cilju, odnosno ostvarenju šestomjesečne sezone.

On je na sjednici Odbora kazao da je, u tom cilju, neophodno urediti obalno područje i revidirati Plan privremenih objekata u obalnoj i gradskoj zoni, a ne zadovoljavaju sanitarno-tehničke uslove.

Predstavnik kompanije HIT Montenegro, Danijel Mlečnik, saopštio je da je kompanija ove godine zabilježila značajan rast gostiju iz Italije, posebno iz Pulje, Napulja i Rima, zbog čega bi trebalo organizovati još čarter letova iz te zemlje.

Turistički poslenici naveli su da bi trebalo unaprijediti saradnju i koordinaciju rada državnih i lokalnih organa i službi i upozorili na problem neodržavanja plaža, posebno onih koje nemaju zakupce.

Predstavnik Morskog dobra, Rajko Malović, saopštio je da to preduzeće polovinu prihoda u zoni morskog dobra, u skladu sa Zakonom o fininsiranju lokalnih samouprava, uplaćuje primorskim opštinama.

„Namjensko korišćenje prenešenih sredstava definisano je ugovorom o korišćenju i namjeni prihoda od naknade za korišćenje morskog dobra, koji je Morsko dobro, u decembru zaključilo sa predsjednicima opština Herceg Novi, Tivat, Budva i Bar“, rekao je Malović.

Tim ugovorom su, kako je dodao, opštine preuzele obavezu cjelogodišnjeg održavanja komunalnog reda u zoni morskog dobra na svojoj teritoriji, što znači da su nadležne za održavanje plaža koje nemaju zakupce.

Članovi Odbora smatraju da bi, u cilju poboljšanja destinacije, bilo neophodno revidirati Plan objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period od prošle do naredne godine.

Na sjednici je najavljeno da će predstavnici turističke privrede zahtijevati od Savjeta za turizam da obavi kontrolu rada i ispunjavanja obaveza iz ugovora o korišćenju i namjeni prihoda od naknade za korišćenje morskog dobra, kao i da se sagleda mogućnost raskida ugovora sa lokalnim samoupravama koje ne realizuju obaveze.

Odbor će, kako je odlučeno, uputiti inicijativu za izuzimanje iz oporezivanja dobitaka od igara na sreću koje se priređuju u igraonicama i na automatima iz Predloga izmjena i dopuna zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, čime bi se crnogorsko poresko zakonodavstvo harmonizovalo sa praksom u regionu i EU.

Odbor je uputio Vladi inicijativu za poboljšanje poslovnog ambijenta za razvoj kruzing turizma u Crnoj Gori, u kojoj se navodi da bi u tom sektoru turizma trebalo odrediti jasne ciljeve i planove razvoja, kako bi se povećala konkurentnost na Jadranu.

„U cilju povećanja finansijskog učinka kruzing turizma na bruto domaći proizvod (BDP) i stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta za strana ulaganja kroz partnerski odnos sa domaćim kompanijama, potrebno je unaprijediti zakonodavstvo, poboljšati i izgraditi infrastrukturu za prihvat kruzera i intenzivirati promociju Crne Gore na prestižnim sajmovima te industrije“, ocijenjeno je na sjednici Odbora.

Članovi Odbora su raspravljali i o zaključku Vlade o mjerama za ublažavanje negativnih efekata zimske turisticke sezone, kojim se zadužuju Ministarstvo finansija i Poreska uprava (PU) da turističkim kompanijama čije poslovanje zavisi od skijališta, odobri odlaganje plaćanje poreza do 1. septembra.

„Rješenja o odlaganju plaćanja poreza i u ratama nijesu donijeta, obaveze su se gomilale, a nakon 1. septembra su se stvorili zakonski uslovi za blokadu računa i izvršenje ostalih mjera prinudne naplate za ta preduzeća“, saopšteno je na sjednici Odbora.

Traže povlastice za ski centre

Turistički poslenici smatraju da nije pravo vrijeme za mjere prinudne naplate prema turističkim kompanijama na sjeveru, jer bi im se blokadom računa onemogućila priprema zimske sezone, a poslovanje dovelo u pitanje.

Odbor će, kako je najavljeno, uputiti Ministarstvu finansija inicijativu da za turističke kompanije čije poslovanje zavisi od skijališta, odobri odlaganje plaćanja obaveza za ovu godinu do 31. januara i da se do tog roka ne primjenjuju mjere prinudne naplate.

Pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma, Željka Radak Kukavičić, ocijenila je da su efekti ovogodišnje ljetnje turističke sezone i pored vanrednih okolnosti na zadovoljavajućem nivou.

Procijenjeni prihodi od turizma u prvih osam mjeseci, prema njenim riječima, iznose 634 miliona eura, što je 2,2 odsto više nego prethodne, čemu je, između ostalog, doprinijela i efikasnija borba protiv sive ekonomije u turizmu.

Radak Kukavičić smatra da se mora dalje raditi na unaprijeđenju saobraćajne dostupnosti Crne Gore i, u vezi sa tim, sarađivati sa low cost aviokompanijama, razvijati mrežu čarter letova i podsticati gradnju hotela visoke kategorije.

„Potrebno je ublažiti izrazitu sezonalnost crnogorskog turizma, pa će budžetom biti predviđena veća podrška manifestacijama u pred i postsezoni“, navela je Radak Kukavičić i pozvala privrednike da doprinesu što kvalitetnijoj pripremi akcionog plana za narednu sezonu.

Rast broja turista u ovoj godini

Sekretar Odbora, Sanja Marković, saopštila je da je Crnu Goru, prema podacima Monstata, za osam mjeseci posjetilo 1,2 miliona turista, 1,14 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Registrovano je 7,9 miliona noćenja, 1,23 odsto više nego u uporednom periodu.

Marković je saopštila da su se tokom sezone ponavljali problemi iz prethodnog perioda, kao što su nepravilnosti na plažama, nelegalno izdavanje i kvalitet smještaja, prodaja izleta na šetalištu, buka, nelegalan rad ugostiteljskih objekata, neizdavanje fiskalnih računa, loša komunalna i lokalna infrastruktura.

Ona smatra da bi u narednom periodu trebalo analizirati nedostatke ovogodišnje ljetnje sezone i predložiti mjere u cilju blagovremene pripreme predstojeće.

Iz PKCG je najavljeno da će ta institucija, u cilju sagledavanja mogućnosti produženja turističke sezone kroz objedinjavanje ponude i unaprijeđivanje turističke destinacije i intenzivnije zastupljenosti kvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u turističkoj ponudi, organizovati konferenciju o turizmu.

Konferencija pod nazivom CEFTA region - jedinstvena turistička destinacija, koja će biti održana 12. novembra u Bečićima, trebalo bi da doprinese jačanju turističke destinacije jugoistočne Evrope i sagledavanju mogućnosti produženja sezone.

PKCG će konferenciju organizovati u okviru projekta pod nazivom Implementacija CEFTA 2006, u cilju unaprijeđenja internacionalizacije privreda jugoistočne Evrope.

Bonus video: