Vukčević: Savin kuk će biti spreman do decembra

"Uvjeren sam da će Durmitor biti vodeći planinski turistički centar", rekao je direktor Investiciono razvojnog fonda
2 komentar(a)
IRF Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
IRF Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 21.10.2014. 13:02h

"Investiciono razvojni fond (IRF) na Žabljaku je do sada uložio blizu tri miliona eura i postoji još prostora za podršku projektima koji predstavljaju osnovu za biznis, kazao je predsjednik Odbora direktora IRF Zoran Vukčević.

On je sa saradnicima posjetio Žabljak gdje je za zainteresovane privredne subjekte organizovana prezentacija o uslovima finansijske podrške za 2014. godinu.

Vukčević je kazao da je u pitanju kreditna linija za preduzetnike, usmjerena za podršku sjeveru, u kojoj su poboljšani kamatni uslovi i kreću se od tri do sedam odsto.

"Drugi povod našeg dolaska jeste rješavanje pitanja skijališta na Savinom kuku. U toku je rekonstrukcija vrijedna pola miliona eura. Radovi teku planiranom dinamikom i okončaće se do početka decembra. Do tada će se i realizovati i preostalih 300.000 eura namijenjenih za nabavku bebi lifta i snjego tabača. Tenderska procedura u tom dijelu se privodi kraju. Uvjeren sam da će Durmitor biti vodeći planinski turistički centar. Nastojaćemo da obezbijedimo što veći broj turista kako bi se anulirali negativni efekti prošle zime", kazao je Vukčević.

Sastanku je prisustvovalo više žabljačkih privrednika koji su, svako za svoju oblast djelovanja, ispoljili interesovanje za biznis.

Turistička privreda, pored ostalog, insistirala je na hitnom donošenju cjenovnika usluga na skijalištu kako bi sa tim neophodnim podacima nastupili na narednim turističkim sajmovima. Čuli su se tonovi kritike zbog sve većeg razvojnog jaza sjevera i juga države i zahtjevi za smanjenje takvih disproporcija.

Do sastanka je došlo nakon posjete premijera Mila Đukanovića, tokom septembra, nakon čega je lokalna uprava kontaktirala privatne preduzetnike i zatražila njihove biznis ideje. Na takav poziv odazvalo se 12 subjekata sa kojim su predstavnici IRF razgovarali.

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević kaže da je cilj svega unapređenje poslovnog ambijenta.

"Najznačajnije ovog trenutka je skijalište i lokalna uprava će učiniti sve što je u našoj nadležnosti. Prije svega kvaliteni putevi, vodosnadbijevanje i kvalitetno napajanje strujom. Već se pokazuje dobrim što će IRF gazdovati skijalištem. Pored dobrih najava o povoljnim cijenama na skijalištu, obradovala nas je informacija da će djeca iz Žabljaka ove zime besplatno koristiti usluge na skijalištu ali i drugi detalji koji će doprinijeti da bude više gostiju. Samo da vremenska situacija bude povoljna", kazao je Vukićević.

Bonus video: