Prosječna plata 476 eura, potrošačka korpa 795

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u septembru je u odnosu na avgust porasla 0,6 odsto i činila je skoro 60 odsto minimalne potrošačke korpe
7 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.10.2014. 10:36h

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u septembru je, prema podacima Monstata, iznosila 476 eura i bila je 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je vrijedila 795 eura.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u septembru je u odnosu na avgust porasla 0,6 odsto i činila je skoro 60 odsto minimalne potrošačke korpe.

Prosječna zarada u septembru u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla je 0,2 odsto, dok je u odnosu na prosječnu zaradu u prošloj godini pala 0,6 odsto.

“Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust porasle 0,5 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,1 odsto”, navodi se u izvještaju Monstata.

Vrijednost prosječne bruto zarade u septembru je iznosila 722 eura.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u septembru su u odnosu na avgust zabilježile rast u sektorima ostale uslužne djelatnosti 21,3 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 9,6 odsto, prerađivačka industrija 6,2 odsto, trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala 4,3 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 3,4 odsto, umjetnost zabava i rekreacija i snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti po 1,1 odsto i finansijske i djelatnosti osiguranja 0,2 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 9,1 odsto, vađenje ruda i kamena 3,6 odsto, usluge smještaja i ishrane 2,8 odsto, poslovanje sa nekretninama 1,7 odsto, saobraćaj i skladištenje 1,3 odsto, građevinarstvo 1,2 odsto, informisanje i komunikacije 1,1 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 0,6 odsto, državna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje i obrazovanje po 0,2 odsto.

Bonus video: