MANS: A2A ostaje u EPCG samo ako Vlada prekrši ugovor iz 2009.

“Nakon pet godina, menadžement A2A nije od EPCG napravio profitabilnu kompaniju i pored činjenice da mu je na upravljanje dat apsolutni tržišni monopol. Umjesto toga, menadžment je uz znanje i punu saglasnost Vlade Crne Gore godinama izvlačio milione eura po osnovu ugovora o pružanju konsultantskih usluga čiji sadržaj ili svrha još uvijek nisu poznati javnosti”, navodi se u saopštenju
1 komentar(a)
kontrolno saslušanje A2A, Foto: Savo Prelević
kontrolno saslušanje A2A, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.10.2014. 14:54h

Većina javno dostupnih informacija o tome kako je A2A tokom proteklih godina upravljalja Elektroprivredom pokazuju da italijanska kompanija može ostati u EPCG samo ukoliko Vlada prekrši ugovor koji je sklopljen 2009, smatraju u MANS-u.

U saopštenju MANS-a se navodi da su i sami članovi Upravnog odbora EPCG potvrdili u Skupštini prethodne sedmice da je A2A podbacila u realizaciji većine kriterijuma kojima se ocjenjivao kvalitet njegog upravljanja EPCG.

“Nakon pet godina, menadžement A2A nije od EPCG napravio profitabilnu kompaniju i pored činjenice da mu je na upravljanje dat apsolutni tržišni monopol. Umjesto toga, menadžment je uz znanje i punu saglasnost Vlade Crne Gore godinama izvlačio milione eura po osnovu ugovora o pružanju konsultantskih usluga čiji sadržaj ili svrha još uvijek nisu poznati javnosti”, navodi se u saopštenju.

MANS je u više navrata tražio od EPCG kao obveznika Zakona o slobodnom pristupu informacijama da objavi ugovore koji predviđaju trošenje milionski suma, ali do danas EPCG je to u kontinuitetu odbijala pozivajući se poslovnu tajnu i saopštavajući da po njihovoj procjeni "ne postoji interes javnosti da zna šta se nalazi u tim ugovorima". Iz ove NVO ističu da su duže vremena od javnosti skrivani i podaci o aneksima glavnog Ugovora o dokapitalizaciji.

Nakon pet godina upravljanja od strane A2A, “građani Crne Gore plaćaju duplo veću cijenu struje i ujedno najveću cijenu u regionu, i pored obećanja Vlade da će strateški partner bolje upravljati EPCG nego domaći kadar”.

Jedina veća investicija koju je, navodi se u saopšenju, do sada djelimično realizovana je ugradnja "pametnih brojila", a i to je raelizovano iz kredita Evropske investicione banke.

Iz MANS-a napominju i daje “većina novca koji je A2A unio u Crnu Goru zaključana na računima Prve Banke, na način da otvara ogroman prostor za sumnju da su italijanski partneri primarno uvedeni u EPCG kako bi se od finansijskog kraha spasila banka bratovog premijera”.

U MANS-ovom rezmeu petogodišnjeg perioda u kome je A2A upravljala EPCG pokazuje da je od takvog menadžmenta državnim monopolom najviše koristi imala “upravo sama A2A i sa njome povezane kompanije, zatim Prva banka Crne Gore i sa njome povezana lica, dok su građani kao krajni korisnici usluga EPCG ostavljeni da se nose sa visokom cijenom struje, gubicima na mreži od oko 19%, kreditima za buduće investicija koji će se nesumnjivo odraziti na računima za struju i Vladom Crne Gore koja je pokazala da u ovom poslu nije sposbna da adekvatno zaštiti javni interes”.

Bonus video: