Sindikat metalaca: Ne gonite Vučinića, opet ćemo na ulice ako zatreba

Predsjednik Sindikata metalskih radnika koji djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata (USSCG), Radisav Jauković, rekao je da protest koji je održan ispred zgrade Vlade, u znak podrške radnicima nikšićkog Montavar Metalca, nije imao nikakvih političkih obilježja ili konotacija
11 komentar(a)
Protest Metalac, Foto: Savo Prelević
Protest Metalac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.10.2014. 14:46h

Sindikat metalskih radnika Crne Gore pozvao je članove skupštinskog Administrativnog odbora da sjutra na sjednici odbace predlog Osnovnog drzavnog tužioca da se odobri krivično gonjenje poslanika Demokratskog fronta (DF), Janka Vučinića.

Predsjednik Sindikata metalskih radnika koji djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata (USSCG), Radisav Jauković, rekao je da protest koji je održan ispred zgrade Vlade, u znak podrške radnicima nikšićkog Montavar Metalca, nije imao nikakvih političkih obilježja ili konotacija.

Na protest koji je 2. oktobra održan ispred zgrade Vlade, radnici su predvođeni Vučinićem pokušali da uđu u zgradu Vlade. Policija im to nije dozvolila nakon čega su radnici i penzioneri iz Metalca i drugih propalih preduzeća uspjeli da bezbjedonosnu ogradu pomjere do ulaza.

Protiv Vučinića je podnijeta krivična prijava, jer je tokom protesta radnika Metalca pozivao na nasilni ulazak u zgradu Vlade.

Jauković je zatražio od članova Administrativnog odbora da ne dozvole da muka radnika Metalca bude poligon za politički obračun sa Vučinićem.

“Molimo vas, nemojte nas tjerati da opet na pločnicima branimo prava, ovoga puta Jankova, jer imamo moralnu obavezu da to učinimo jos žešće nego kada smo se borili za svoja pogažena prava”, poručio je Jauković.

On je pozvao poslanike u Skupštini da donesu zakone koji će spriječiti ponašanje društveno neodgovornih poslodavaca, koji, kako tvrdi, prevarama i kršenjem osnovnih prava radnika grade svoj kapital, a radnike tjeraju da se na pločnicima bore za svoja prava.

Jauković je rekao da je radnike Metalca višegodišnja agonija, u koju su se zatekli zbog 15 neprimljenih zarada i 34 neuplaćena doprinosa, natjerala da protestuju i stupe u štrajk glađu da bi se izborili za osnovna radna prava i egzistenciju.

“Svakog trenutka postojala je realna opasnost da neko od nas štrajkača doživi teške ili fatalne posljedice po život, a da niko od nadležnih ništa nije preduzimao”, rekao je Jauković.

On je dodao da su u sindikatu zgranuti činjenicom da je neko uopšte mogao da pokrene postupak krivičnog gonjenja protiv, kako je naveo, čovjeka koji je svojim angažmanom pomogao da, nakon 18 dana provedenih ispred zgrade Vlade i osam dana štrajka glađu, radnici Metalca riješe svoje probleme.

“Napominjemo da se tokom cijelog našeg protesta, pa ni predmetnog dana, nije desio bilo kakav eksces na štetu imovine ili javnog reda i mira”, rekao je Jauković.

Vučinića su, prema riječima Jaukovića, tog dana radnici Metalca pozvali da im pomogne da uspostave kontakt sa predstavnicima Vlade.

“On je to i uradio, na čemu smo mu zahvalni. Zato, ako neko treba da odgovara što smo zahtijevali da nas puste u zgradu Vlade kako bi uspostavili kontakt sa predstavnicima Vlade, onda sam to prvenstveno ja i moje kolege”, zaključio je Jauković.

Bonus video: