"Ne rušimo Sindikat, nije počeo sa Nikčevićem"

Granski sindikati su, kako je objasnio, “shvatajući kuda to vodi”, tražili da se ispoštuje usvojeni tekst Statuta
4 komentar(a)
Savez sindikata, Foto: Savo Prelević
Savez sindikata, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.10.2014. 13:04h

Predstavnici 14 granskih sindikata i sedam opštinskih povjereništava, koji djeluju u okviru Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), poručili su članstvu da ne namjeravaju da istupe iz Sindikata, niti da ga ruše, već da žele da se uvedu pravila, poštuju organi i akti koje donose.

Predsjednica Sindikata trgovine Sonja Knežević ocijenila je da Savez sindikata nije počeo sa Markom Nikčevićem i poručila članstvu da “ne nasijedaju na provokacije i da sa svojim predsjednicima granskih sindikata i dalje imaju dobru komunikaciju”.

Skupština Saveza sindikata, koju su organizovali pomenuti predstavnici 14 granskih sindikata i sedam opštinskih povjereništava, smijenila je 16. oktobra generalnog sekretara SSCG Marka Nikčevića. Za vršioca dužnosti generalnog sekretara do vanrednog kongresa, koji je zakazan za 18. decembar, izabrali su predsjednika opštinskog povjereništva Budve Radomira Milića, a za predsjednika Skupštine njegovog kolegu iz Podgorice Gorana Dragovića.

Novoizabrani vršilac dužnosti generalnog sekretara Radomir Milić objasnio je da je Skupština sazvana nakon sporenja sa Nikčevićem oko usvajanja teksta Statuta, koji je trebalo prepraviti kako bi se krenulo sa inicijativom o formiranju radničke partije i “uvođenja politike u sindikalizam”.

“Nakon što je Skupština Saveza donijela odluku 9. jula 2014. o usvajanju izmjena i dopuna Statuta, prilikom njegove objave u Službenom listu, brisan je član u kojem se navodi da su “Savez i u njega udruženi sindikati nezavisni od poslodavaca, vlasti, političkih stranaka i vjerskih zajednica”, kazao je Milić na pres konferenciji.

Granski sindikati su, kako je objasnio, “shvatajući kuda to vodi”, tražili da se ispoštuje usvojeni tekst Statuta, istakavši da je Nikčević, umjesto Skupštine, objavio ispravku pomenutog člana “iako na to nema ni pravo ni ovlašćenje”.

Smatrajući da su prevareni, 90 odsto članstva, kako je kazao Milić, iniciralo je sazivanje Skupštine “koja je potpuno legalno odlučivala”.

“Broj članova sindikata iznosi 33.680. Od toga 30.446 broje 14 granskih sindikata koji su pokrenuli inicjativu za opoziv Nikčevića, što čini preko 90 odsto, dok preostali dio od 3.243, navodno treba da održi takozvanu konstitutivnu sjednicu Skupštine”, kazao je Milić.

Predsjednik Sindikata Uprave i pravosuđa Duško Zarubica ocijenio je da revizorski izvještaj, koji je pokazao da je SSCG, dok je generalni sekretar bio Zoran Masoničić, napravio dug od dva miliona eura, služi da se zabavlja javnost.

“Pominju se nekakve privilegije granskih sindikata...Javno pozivam da kažu koje sam to privilegije imao od Saveza. Tvrdim da ni ja kao predsjednik niti naš Sindikat od SSCG nije dobio ni jednog centa”, kazao je Zarubica.

Bonus video: