Krivične prijave protiv odgovornih u CRPS-u

„Isključiva odgovornost za bilo kakvu štetu ili propuštenu korist je na CRPS-u i glavnom registratoru“, tvrde predstavnici Trenda
79 pregleda 0 komentar(a)
CRPS, Foto: Screenshot
CRPS, Foto: Screenshot
Ažurirano: 19.10.2014. 14:00h

Investicioni fond Trend podnijeće krivične i prijave za nadoknadu štete protiv odgovornih u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), zbog nedonošenja rješenja o registraciji ili njenom odbijanju u predviđenom roku.

Fond je, kako su agenciji Mina-business saopštili njegovi predstavnici, 25. septembra podnio CRPS-u zahtjev za registraciju podataka, nakon što je u januaru grupa američkih investicionih fondova preuzela većinsko vlasništvo u Trendu i počela proces njegove transformacije.

Oni su podsjetili da je CRPS, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, bio dužan da u roku od četiri dana, odnosno do 30. septembra, registruje podatke ili prijavu odbaci, kao i da se u suprotnom ona smatra uspješnom.

„S obzirom na to da CRPS i glavni registrator prijave fonda Trend nijesu izdali rješenje o registraciji, niti njenom odbijanju u predviđenom roku, Nadzorni odbor fonda će protiv odgovornih podnijeti krivične i prijave za naknadu štete“, poručili su iz investicionog fonda.

Predstavnici Trenda su objasnili da je za trgovinu akcijama Zatvorenog fonda neophodna deblokada Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), čiji je preduslov registracija CRPS-a.

„Isključiva odgovornost za bilo kakvu štetu ili propuštenu korist je na CRPS-u i glavnom registratoru“, tvrde predstavnici Trenda.

Oni su dodali i da će tužba za poništavanje Skupštine akcionara Poslovno logističkog centra (PLC) Morača i izbor legalnih i legitimnih organa upravljanja tog preduzeća biti podnijeta 5. novembra i da će za njen eventualni neuspjeh isključiva odgovornost biti na CRPS-u, zbog nemogućnosti legitimisanja vlasnika.

„Fond ne može da utiče na rad CRPS-a, ali će iskoristiti sve zakonske mogućnosti i pokrenuti postupke pred nadležnim institucijama protiv odgovornih za postojeće stanje“, kazali su predstavnici Trenda.

Oni su, u ime stranih i domaćih vlasnika i deset hiljada akcionara, apelovali na državne organe, posebno Ministarstvo finansija i Tužilaštvo, da ispitaju zbog čega glavni registrator ne obavlja zakonske obaveze i za čiju korist CRPS ćuti na uredno podnesenu prijavu.

Predstavnici fonda Trend traže i se utvrdi ko će biti odgovoran za naknadu štete akcionarima, nastale neadekvatnim obavljanjem posla administracije.

„Koliko stranih investitora treba da otjeraju službenici administracije pa da Vrhovno državno tužilaštvo počne da ispituje korupciju u slučaju Trend? Kako da u ovakvom ambijentu privučemo strane investicije, kad ni postojeće investitore ne možemo da zadržimo“, pitali su predstavnici investicionog fonda.

Oni su podsjetili da fond Trend jedini, ni tri godine nakon usvajanja novog Zakona o investicionim fondovima, nije prošao proces transformacije i ako ga je grupa američkih investicionih fondova započela nakon preuzimanja većinskog vlasništva u januaru.

Iz Fonda su dodali da je u julu održana Skupština akcionara na kojoj je apsolutna većina usvojila program transformacije i dostavila ga KHOV-u na saglasnost. KHOV je u septembru dao saglasnost na program transformacije i odobrio podjelu Fonda na otvoreni i zatvoreni.

Bonus video: