MA: U avgustu prevezli tri odsto više putnika nego 2013.

Naredne godine se, nakon višegodišnje pauze, očekuje obavljanje čarter saobracćaja prema Varšavi i Pragu, a u planu je i detaljna analiza uvođenja redovnog saobraćaja tokom ljetnje sezone naredne godine za Mančester i Lion
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2014. 13:49h

Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines (MA) prevezla je u avgustu tri odsto više putnike u odnosu na isti period prošle godine, najviše zahvaljujući povećanju broja putnika u redovnom i code share saobraćaju. Iz Montenegro Airlinesa su saopštili da je taj rast ostvaren kroz povećanje broja putnika u redovnom i code share saobraćaju od pet odsto, odnosno 14 odsto, dok je broj putnika u čarter saobraćaju smanjen 22 odsto. “Kuriozitet je što su putnici u avgustu prevezeni uz znatno manje sati letjenja nego u istom periodu prošle godine, čime se pozitivno uticalo na direktne operativne troškove”, ocijenjeno je na sjednici Odbora direktora kompanije. Na sjednici je saopšteno da, posmatrajući finansijsko stanje kompanije i imajući u vidu naslijeđene dugove, MA u ovoj godini uredno izmiruje obaveze proistekle iz redovnog poslovanja. „I pored pojacčane konkurencije na tržištu, ulaska konkurentskih firmi regiona u strateško partnerstvo sa globalnim gigantom sa tržišta komercijalne avijacije, vremenskih nepogoda u državama okruženja, rusko-ukrajinske krize i loših klimatskih uslova tokom ljetnje turističke sezone, nacionalna aviokompanija je u prvih osam mjeseci ostvarila rezultat koji se može smatrati veoma uspješnim“, ocijenjeno je na sjednici Odbora direktora. Iz kompanije su naveli da je do sada u budžet Crne Gore uplaćeno 896 hiljada eura carinskog duga i isto toliko duga za poreze i doprinose, na osnovu čega su izmirene poreske obaveze za 2011. i 2012. godinu. Pri kraju je, kako su kazali iz MA, i obaveza izmirenja duga prema Aerodromu Priština, od 429 hiljada eura, kao i prema Aerodromima Crne Gore i Udruženju kontrolora letenja Srbije i Crne Gore (SMATCA).

Na sjednici Odbora direktora je, u cilju pripreme predstojeće zimske i planiranja ljetnje turističke sezone za narednu godinu, podržano aktiviranje tarife takozvanog ranog bukinga, a dato je i odobrenje za nastavak analize mogućnosti otvaranja novih redovnih i čarter linija. Iz kompanije su najavili da će se u tom cilju intenzivirati pregovori oko otvaranja redovne linije Podgorica-Kopenhagen, preko Zagreba, na kojoj postoji mogućnost saobraćanja tri puta sedmic&'780;no tokom cijele godine. Pored redovnih linija za Frankfurt i Dizeldorf, u narednoj godini se očekuje i uvođenje čarter saobraćaja prema više gradova u Njemačkoj. „Naredne godine se, nakon višegodišnje pauze, očekuje obavljanje čarter saobracćaja prema Varšavi i Pragu, a u planu je i detaljna analiza uvođenja redovnog saobraćaja tokom ljetnje sezone naredne godine za Mančester i Lion“, navodi se u saopštenju. Iz MA su dodali da su ciljevi nacionalne aviokompanije osvajanje tržišta, prvenstveno u zapadnoj Evropi, usklađivanje tarifne politike, kao i dalja optimizacija saobraćaja u skladu sa politikom Vlade.

Galerija

Bonus video: