Problemi EPCG ostali i sa Italijanima

Vlada, ni EPCG, ni njihov partner A2A nisu dali analizu o (ne)ispunjenim uslovima iz ugovora
0 komentar(a)
Stevo Muk, Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Stevo Muk, Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.10.2014. 19:01h

Najjači utisak sa kontrolnog saslušanja predstavnika države, Elektroprivrede (EPCG) i italijanskog A2A u četvrtak u Skupštini jeste da za protekle četiri godine ni Vlada, ni EPCG ni njihov partner A2A nijesu pripremile izvještaj ili analizu o ostvarivanju indikatora iz ugovora o upravljanju, koji je potpisan u septembru 2009. godine. To je “Vijestima” kazao predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa, Stevo Muk.

"Interesantno je za razumijevanje odnosa države i A2A da su takvi izvještaji više puta traženi od crnogorske strane u Odboru direktora, ali da ga italijanska strana nije dostavljala iz različitih razloga", rekao je Muk, koji je na poziv predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandra Damjanovića, prisustvovao saslušanju u Skupštini, ali nije dobio odgovore na pitanja za koja je bio zainteresovan.

On je podsjetio da je ocjena svih učesnika na saslušanju, iako zvaničnog dokumenta o tome nema, da indikatori nijesu ispunjeni u mjeri koja je dovoljna za otvaranje mogućnosti za preuzimanje dodatnog paketa akcija pa samim tim većinskog vlasništva A2A u EPCG.

"Ono što je, međutim, nejasno jeste na čemu se temelje ocjene da je menadžment A2A doprinio unapređenju prakse i politike poslovanja, u smislu efikasnosti i efektivnosti. U tom kontekstu je centralno pitanje dinamike investicija odnosno neostvarivanja investicija u visini koja je planirana i za koju postoje sredstva", rekao je Muk.

Muk kaže da je podatak o dugu domaćinstava u iznosu od 140 miliona eura, u odnosu na ukupan dug od 190 miliona, zabrinjavajući i da otvara pitanje dosadašnje politike naplate u EPCG.

Na saslušanju je, osim činjenice da i dalje ne postoje izvještaji o ispunjenosti uslova iz ugovora, istaknuto i da EPCG ni pet godina od ugovora o upravljanju sa A2A nije na onom nivou razvoja koji je tada projektovan, te da su ostali problemi naplate, gubitaka na mreži i velikih dugova. Vlada pregovara sa A2A o saradnji po isteku ugovora za EPCG krajem godine.

Gdje je 96 miliona eura, koliko obrće Prva?

On je kazao da je značajno priznanje predsjednika Odbora direktora EPCG Srđana Kovačevića da "suština poslovanja EPCG nije da drži veliki novac na računima poslovnih banaka", ali da ostaje pitanje kontroverznih konsultantskih ugovora A2A, vrijednih 7,4 miliona eura.

Iako su Muk i Nataša Kovačević iz Green Homea mogli da komentarišu ugovor i odnos A2A i države u EPCG, postavljali su i pitanja na jučerašnjem saslušanju, ali odgovore nijesu dobili. Muk je htio da pita koliko je sprovođenje ugovora uticalo na cijene električne energije te da li su uticali na Regulatornu agenciju za energetiku u tom dijelu. Njega je zanimao i odnos partnera u Odboru direktora i da li je do sada bilo preglasavanja te da li A2A razmatra arbitražu protiv Crne Gore zbog nemogućnosti naplate 45 miliona dugova od KAP-a. Njega je zanimalo i gdje je 96 miliona eura od dokapitalizacije i koliko novca EPCG je na računima banaka. Najviše je na računima Prve banke, čiji je EPCG suvlasnik.

Bonus video: