Joković: Zapljena 227 kg kokaina u Luci Bar carinicima dala vjetar u leđa

"Akcija službenika Uprave carina konkretan je dokaz jačanja crnogorskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala"
148 pregleda 8 komentar(a)
Vladan Joković, Foto: Boris Pejović
Vladan Joković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2014. 08:59h

Crnogorski carinici od početka godine bilježe odlične rezultate, posebno u suzbijanju nelegalne trgovine narkoticima, saopštio je direktor Uprave carina, Vladan Joković, ocijenivši da im je zapljena rekordnih 227 kilograma kokaina u Luci Bar dala vjetar u leđa.

On je podsjetio da su službenici Uprave carina u Luci Bar u junu ove godine, u kontejneru namijenjenom firmi u Albaniji, koji je stigao iz Ekvadora, otkrili 227,6 kilograma kokaina.

"To je jedna od najvećih zapljena te opojne droge u jugoistočnoj Evropi u ovoj godini, a svakako najveća u istoriji Crne Gore. Akcija službenika Uprave carina konkretan je dokaz jačanja crnogorskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Joković u intervjuu agenciji Mina-business povodom Dana carine koji se danas obilježava.

On je ocijenio da će kvalitetna saradnja državnih organa i u narednom periodu biti ključan faktor na postizanju planiranih rezultata u borbi protiv trgovine narkoticima.

"Koristim priliku da na Dan Uprave carina i ovim putem istaknem da su carinici u Luci Bar koji su učestvovali u realizaciji ove aktivnosti, primjer i model ponašanja u svim sličnim slučajevima i izazovima koji nas u budućnosti čekaju", kazao je Joković.

Carinici su u prvih devet mjeseci, kroz 20 zasebnih akcija, osim 227 kilograma kokaina, zaplijenili i preko 380 kilograma marihuane i skanka. Samostalno i u saradnji sa Upravom policije, carinici su od početka godine, po različitim osnovama, oduzeli robu vrijednu preko 750 hiljada EUR, uglavnom akciznih proizvoda.

Takođe, prema riječima Jokovića, tokom proteklih mjeseci Uprava carina je u pećima Kombinata aluminijuma uništila oko 58.950 boksova cigareta raznih vrsta, odnosno 11,7 miliona komada cigareta i 365,6 kilograma rezanog duvana, oduzetih po raznim osnovama.

Uprava carina je, kako je dodao, u prvih devet mjeseci naplatila oko 295 miliona eura, što je 8,68 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a zapaženi rezultati postignuti su i kada su u pitanju obaveze sa evropske agende, snaženje međunarodne saradnje, jačanje operativnih i administativnih kapaciteta.

Uprava carina je pripremila i objavila listu carinskih dužnika, sa dospjelim potraživanjima na dan 1. septembar, sa iznosima većim od hiljadu eura. Ukupan carinski dug, po tim kriterijumima, iznosi oko 3,84 miliona eura. Najveći carinski dužnici su Kombinat aluminijuma sa 1,18 miliona eura, Vektra Podgorica sa 793.000, Tehnostil HVT sa 324.000, B&S Petrol Rožaje sa 219.000 eura.

"Listu čine dugovi za koje je Uprava carina, rješavajući po službenoj dužnosti, shodno važećim zakonskim propisima, pokrenula postupke i sprovela procedure prinudne naplate naplate ili je prijavila potraživanja u postupku otvaranja stečaja kod Privrednog suda", naveo je Joković.

Uključivanje Crne Gore u PayPal sistem, prema njegovim riječima, nije značajnije otežalo rad carinicima.

"Ovaj sistem je aktuelan u Crnoj Gori od 17. juna ove godine i do kraja septembra oko 80 hiljada pošiljki je prispjelo i prošlo carinsku proceduru u Pošti carinjenja Podgorica. To, za sada, nije značajnije otežalo rad našim carinicima", kazao je Joković.

On je podsjetio da je roba u pošiljkama, čija vrijednost ne prelazi 150 eura, i koja je upućena iz inostranstva fizičkim licima u Crnoj Gori, oslobođena od plaćanja carine pod uslovom da nije komercijalne prirode i da odgovara propisanoj vrsti, količini i vrijednosti.

Komentarišući izvještaj Evropske komisije (EK) u dijelu obaveza koje je Uprava carina imala u pregovaračkom i uopšte procesu evropskih integracija, Joković je naveo da izvještaj konstatuje da je u ovoj oblasti postignut dalji napredak.

"Svakako sa tim moramo biti zadovoljni. Svjesni smo činjenice da, kada su u pitanju integrativni procesi, ovo je jako zahtjevna oblast, koja traži punu fokusiranost, tranziciju i snaženje mnogih segmenata. Iz tih razloga sva pitanja vezana za pregovarački proces u Upravi carina imaju apsolutni prioritet", kazao je Joković.

On je istakao rad na pregovaračkoj poziciji za poglavlje 29 - Carinska unija, čije se usvajanje očekuje ubrzo, što će omogućiti otvaranje ovog pregovaračkog poglavlja.

"Uprava carina je dala svoj doprinos i u izradi određenih pregovaračkih pozicija drugih institucija koje su konkretni nosioci poglavlja kao u poglavljima 7 – Prava intelektuane svojine, 16 - Oporezivanje, 23 – Pravosuđe i temeljna prava, 24 -Pravda, sloboda i bezbjednost, 27 - Zaštita životne sredine, 30 - Vanjski odnosi, 31- Vanjska bezbjednost i odbrambena politika i 33 - Finansijske i budžetske odredbe", naveo je Joković.

Bonus video: