Protive se porezu na igre na sreću zbog sajtova za klađenje

53 pregleda 0 komentar(a)
Kockanje, Foto: Shutterstock
Kockanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.10.2014. 18:14h

Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro bet uputilo je državnim instutucijama primjedbu zbog predloga zakona prema kojem će se na dobitke od igara na sreću naplaćivati porez od 15 odsto. Smatraju da ovo rješenje sada nije moguće zbog prisustva nelegalnih priređivača, koji ne plaćaju nikakve poreze, i sajtova za klađenje iz inostranstva koje nije moguće oporezovati.

Zakonom je predviđeno da priređivači igara prije isplate dobitka igraču odbiju 15 odsto od razlike između uplate i isplate.

“Ukoliko se usvoji ovako predloženo zakonsko rješenje igrači će umjesto da se klade kod legalnih priređivača u Crnoj Gori, svoje opklade uplaćivati na internet sajtove inostranih priređivača od kojih budžet Crne Gore neće imati nikakvu korist”, smatraju u Montenegro betu.

Skupštinski odbori su već prihvatili ovaj predlog grupe poslanika DPS-a, Vlada je ranije dala pozitivno mišljenje, pa bi se ovo rješenje moglo naći već na narednoj sjednici plenuma Skupštine.

Udruženje smatra i da je predlogom uvedena neravnopravnost između priređivača igara u novcu, koji bi morali da od igrača odmah odbijaju porez, i priređivača koji obezbjeđuju nagrade u robi gdje će dobitnik taj prihod prijaviti u godišnjoj prijavi.

Oni navode da su neke države pokušale da uvedu slična rješenja kako bi povećale budžetske prihode, ali da nijedno nije dalo željene rezultate jer nisu bili primjenjivi u praksi. Saopštili su da ovakva rješenja nisu usklađenja zakonskim rješenjima u EU.

Zbog toga su pozvali Skupštinu da zajedno razmotre zakonska rješenja u "razvijenim evropskim državama koje su u ovoj oblasti dale najbolje rezultate” u smislu povećanja državnih prihoda i uspješnog poslovanja priređivača igara na sreću. Smatraju i da u budućem rješenju treba izjeodnačiti priređivače igara sa novčanim i robnim dobicima. Stav Montenegro beta podržalo je i najveće svjetsko udruženje priređivača RGA koje je pisalo i ministru Radoju Žugiću. Ista grupa poslanika DPS-a predložila je izmjene kojima se sa fiksnom koncesijom od 50.000 eura prvi put oporezuju lutrijske igre Lutrije Crne Gore koje do sada nisu bile oporezovane. Umjesto varijabilne koncesije od 10 odsto na razliku između uplate i isplate, predložili su porez od 9 odsto na bruto uplate za sve igre na sreću kao i da se poveća koncesija za domaće prirađivače igara preko interneta sa 10 na 15 hiljada. Na taj dio izmjena zakona Montenegro bet nije naveo primjedbe.

Novog zakona nema ni na vidiku

iz ovog Udruženja su naveli da ne postoji nikakav osnov, a ni razlog za neprekidno eksperimentisanje sa novim zakonskim rješenjima koja teško pogađaju djelatnost igara r»a sreću.

Priča o potrebi većeg oporezivanja i bolje kontrole ove djelatnosti počela je u julu prošle godine kada su opozicija i SDP glasali za rješenje o uvođenju PDV od 19 odsto na igre na sreću. Iz Ministarstva je kasnije zaključeno da taj porez nije moguće obračunavati i nijesu uradili podzakonske akte, pa njegova primjena nikada nije počela.

Nakon toga dvije različite grupe poslanika DPS-a su nudile različita rješenja pa su se tek sada složili oko ovih predloga. Iz opozicije i dijela priređivača smatrali su da novim zakonom o igrama na sreću treba precizno urediti ovu oblast jer država gubi milione zbog nejednakosti oporezivanja i nelegalnih priređivača. Ni druga komisija nije dala rezultate zbog čega je napustio predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović.

Bonus video: