Petrušinjin: Miješanje Vlade pretvorilo KAP u rupu bez dna

Petrušinjin je kazao da je CEAC uložila stotine miliona eura sa održivim planom da se KAP pretvori u glavnog dobavljača aluminijuma centralne i istočne Evrope, ali da je “miješanje Vlade dovelo KAP do dna"
10 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.10.2014. 11:03h

Crnogorska Vlada sistemski podriva interese stranih investitora i nezakonito uzima njihovu imovinu, što je bio slučaj sa ulaganjima Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC), ocijenio je direktor za korporativne poslove te firme Andrej Petrušinjin.

On je u autorskom tekstu za Financial Times kazao da je to slučaj i sa drugim stranim investitorima, koji kao CEAC, imaju neriješne arbitražne slučajeve protiv države Crne Gore u međunarodnim sudovima.

“Kiparski CEAC je bio jedan od najvećih stranih investitora u Crnoj Gori nakon sticanja kontrolnog udjela u Kombinatu aluminijuma (KAP), najvećem industrijskom koncernu u Crnoj Gori u to vrijeme, i Rudnicima boksita koji isporučuje sirovine KAP-u”, naveo je Petrušinjin.

On je kazao da je kompanija uložila stotine miliona eura sa održivim planom da se KAP pretvori u glavnog dobavljača aluminijuma centralne i istočne Evrope.

“Ali miješanje Vlade dovelo je KAP do dna i prošle godine je CEAC-u crnogorska Vlada oduzela vlasništvo nad KAP-om. Umjesto procvata biznisa kakav je trebalo da bude, miješanje Vlade pretvorilo je kompaniju u rupu bez dna”, smatra Petrušinjin.

Prema njegovim riječima, potraživanja stranih investitora od Crne Gore sada su veći od jedne milijarde eura, skoro trećinu državnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,4 milijarde eura. To, kako je naveo, predstavlja veliki pritisak na crnogorsku ekonomiju.

Petrušinjin u tekstu pod nazivom "Crnogorska posvećenost evroatlanskim integracijama je čista retorika", navodi da crnogorski premijer Milo Đukanović tvrdi da njegova država dokazuje posvećenost evroatlanskim vrijednostima, što bi bilo smiješno da nije toliko tragično ironično.

“Đukanović čini mnogo uspostavljanjem 'atraktivne politike stranih direktnih investicija i proaktivnim angažovanjem investitora' i 'pokrenuo je niz zaštitnih mjera za strane investitore'. To je čista retorika i realnost na terenu je različita”, tvrdi Petrušinjin.

Čini se da, kako je dodao, Đukanović pokušava očajnički da napravi najbolje od nedavnih loših ocjena iz Evropske komisije.

“Prošlosedmični izvještaj EK o napretku označio je novo udaljavanje u svom stavu prema konačnom pristupanju Crne Gore EU. Prvi put je eksplicitno priznato da Crna Gora nije pravi primjer evropskog proširenja, kako je Đukanović tvrdio”, rekao je Petrušinjin.

Đukanović će, kako je kazao, izabrati da fokusira pažnju na bilo kojim riječima utjehe koje može da izabere iz onoga što je široko priznato kao najviše kritički izvještaj Crne Gore, koji proističe iz EK u posljednjih nekoliko godina.

“Đukanović citira evropskog komesara za proširenje, Štefana Filea koji govori da 'je u mnogim aspektima Crna Gora vodila put u regionu'. To nije vrlo visoka mjera po kojoj se mjeri napredak. Fuele je rekao, ono što Đukanović zgodno izostavlja, da će stepen do kojeg reforme u vladavini prava stvaraju rezultate odrediti ukupni tempo pregovora o pristupanju. Ako nije napravljen opipljivi napredak, pregovori bi trebalo da uspore””, navodi se u tekstu Petrušinjina.

Izvještaj EK o napretku takođe govori o, kako je kazao, prijetnji koju ima neriješeni spor oko KAP-a po crnogorsku ekonomiju, sa rizicima novog kruga potencijalnih obaveza za javne finansije. Djela crnogorske Vlade predstavljaju čudan način da se zaštiti ekonomsko blagostanje države.

“Đukanović navodi da su dalekosežne ekonomske i političke reforme njegov najistaknutiji cilj. Vrijeme je da priča manje i radi više da bi taj cilj postao realnost”, zaključio je Petrušinjin.

Bonus video: