Pokriće za navodnu transparentnost dokapitalizacije EPCG

0 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 16.10.2014. 15:08h

Predstavnici nevladine organizacije (NVO) Green Home ocijenili su da kontrolna saslušanja, kao što je bilo danas na sjednici Odbora za ekonomiju, predstavljaju odlično pokriće za navodnu transparentnost procesa dokapitalizacije Elektroprivrede (EPCG).

Iz Green Homea su kazali su učestvovali na sjednici Odbora, ali nijesu mogli postavljati pitanja direktno saslušavanim predstavnicima Ministarstva ekonomije, Elektroprivrede, A2A i potpredsjednika Vlade.

“To je značajno uticalo na informacije koje nijesmo dobili a koje se tiču zainteresovane javnosti o uticaju na budući ugovorni angažman i stvarnih procjena koštanja izgradnje drugog bloka TE Pljevlja, nerealizovanim mjerama smanjenja gubitaka na mreži i drugim mjerama energetske efikasnosti, ali i neprofitabilnosti pojedinih investicija kao što su planirane HE na Morači”, navodi se u saopštenju Green Homea.

Predsjednik Odbora za Ekonomiju, Aleksandar Damjanović, ograničio je, kako se dodaje, mogućnost predstavnika NVO sektora da dobiju odgovore od saslušavanih predstavnika Ministarstva ekonomije, Elektroprivrede, A2A i potpredsjednika Vlade, jer se strogo držao protokola po kojem prisutne NVO na Odboru nijesu mogle postavljati pitanja.

“Time je Odbor, ne samo uspio da zadovolji formu saslušanja, nego i da se pohvali da je kontrolisano sprovođenje ugovora, ali se u stvarnosti nista nije zapravo desilo”, zaključili su iz Green Homea.

Bonus video: