Kovačević: Italijani ne ispunjavaju uslove da preuzmu većinsko vlasništvo EPCG

Potpredsjednik vlade Vujica Lazović potvrdio je da je A2A u međuvremenu tražila promjenu indikatora iz ugovora, ali da je to država odbila
1 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupština Crne Gore
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 16.10.2014. 12:45h

Država i dalje nema precizan podatak o ispunjenju indikatora o rezultatima uprave italijanske kompanije A2A koja upravlja EPCG, uprkos tome što je to Odbor direktora od nje više puta tražio, kazao je predsjednik Odbora EPCG Srđan Kovačević.

On je naveo da se na osnovu pokazatelja iz drugih izvještaja o poslovanju ipak može zaključiti da italijanska kompanija tokom petogodišnjeg upravljanja EPCG nije ispunila indikatore predviđenje Ugovorom o upravljanju, koji je potpisan početkom septembra 2009.

“Možemo sa sigurnošću tvrditi da indikatori italijanske kompanije ne donose 80 poena, koliko je minimalno potrebno za mogućnost da A2A nakon petogodišnjeg perioda postane većinski vlasnik EPCG”, kazao je Kovačević na kontrolnom saslušanju koje je danas održano na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet u Skupštini Crne Gore.

Potpredsjednik vlade Vujica Lazović potvrdio je da je A2A u međuvremenu tražila promjenu indikatora iz ugovora, ali da je to država odbila.

Predstavnici države i EPCG na današnjem saslušanju tvrdili su da je interes države u EPCG zaštićen, te da će se do kraja godine precizirati uslovi dalje saradnje države, koja je većinski vlasnik u EPCG, i A2A, koja je manjinski akcionar.

Predstavnici opozicije ispitivali su danas predstavnike države i EPCG o dosadašnjem poslovanju EPCG pod italijanskom upravom, a Milutin Đukanović, poslanik DF-a, pitao je Lazovića po kojem osnovu država pregovara sa A2A, kada je jasno da zadati indikatori nisu ispunjeni.

Lazović je odgovorio da A2A posjeduje značajan udio u akcijama EPCG, te da će se o svim daljim uslovima saradnje u EPCG dogovarati tokom pregovora koji bi trebalo da se završe najkasnije do kraja godine.

Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović je odlučio da ne pozove predstavnike MANS-a, iako su to oni tražili, tvrdeći da su predstavnici te NVO slagali odbor, čime su izgubili kredibilitet. On je kazao da je MANS tvrdio da je DPS zloupotrijebio Montenego erlajns prilikom prošlih izbora, na osnovu čega je ta NVO tražila saslušanje, ali je Damjanović tražio dokaze. Nakon što su rekli da će dostaviti dokaze, oni to nisu uradili pa su izgubili kredibilitet, tvrdi Damjanović.

Bonus video: