SBB preuzeo BBM, Barović je ostao

Akcije BBM su prodali dugogodišnji Barovićevi partneri Jovan Gordijan (21,42 odsto), Bela Čeprnjak (14,28 odsto), Zatvoreni investicioni fond Eurofond 13,99 odsto i Otvoreni investicioni fond Eurofond 0,29 odsto
182 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Veselin Barović, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Veselin Barović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.10.2014. 05:50h

Regionalni kablovski operator SBB, kojeg kontroliše američka kompanija Kolberg Kravis Roberts, kupila je na Montenegroberzi kontrolni paket od 49,4 odsto akcija crnogorskog operatora Broadband Montenegro (BBM) za 2,47 miliona eura, a time i preuzela BBM.

Manjinski akcionar sa 35,7 odsto akcija zasada ostaje podgorička firma Comersa prijatelja premijera, biznismena Veselina Barovića, koju formalno vode njegovi ljudi.

Kroz nekoliko transakcija prodato je 34,57 miliona akcija BBM po prosječnoj cijeni od 7,15 centi. Formalni kupac u ime SBB-a je firma Slovenia Broadband sa adresom u Luksemburgu, koja je do juče bila treći po veličini akcionar sa 14,29 odsto akcija. To znači da regionalni operater sada kontroliše oko 64 odsto akcija BBM-a.

Akcije BBM juče su prodali dugogodišnji Barovićevi partneri Jovan Gordijan (21,42 odsto), Bela Čeprnjak (14,28 odsto), Zatvoreni investicioni fond Eurofond 13,99 odsto i Otvoreni investicioni fond Eurofond 0,29 odsto.

Eurofond je prije transformacije na dva dijela 2011. godine kupio paket akcija BBM-a za million eura ili po cijeni od 10 centi po akciji, a nakon jučerašnje prodaje na tim transakcijama izgubio oko 200.000 eura.

Iz BBM-a su prije dva mjeseca, kada su “Vijesti” najavile ovu transakciju, saopštili da sa dolaskom SBB-a očekuju konkurenciju na domaćem tržištu od koje će koristi sigurno imati i građani kao njihovi krajnji korisnici.

Kompaniju Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže (SBB) prošle godine takođe je vlasnički preuzela američka firma Kolberg Kravis Roberts. Američka kompanija, kao glavni investitor, kupila je od fonda Mid Evropa partners prošle godine i većinski dio United grupe, dok je manjinski ostao u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj.

Članice Unired grupe bile su: SBB u Srbiji, Telemach u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, kao i Total TV koji posluje u svih šest zemalja bivše Jugoslavije. Na taj način Kolberg Kravis Roberts je većinski vlasnik regionalnog biznisa širom bivše Jugoslavije i svojim klijentima nudi satelitsku televiziju, internet, fiksnu i mobilnu telefoniju

Bonus video: