Metalcima pozajmica od po 700 eura

Jauković je kazao da je Vlada iznašla rješenje za situaciju u Metalcu i da je poronađen investitor koji će obezbijediti posao u toj fabrici
9 komentar(a)
Radnici Metalca, Foto: Savo Prelević
Radnici Metalca, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.10.2014. 15:24h

Radnici nikšićkog Montavar Metalca dobiće sjutra po 700 eura na ime pozajmice.

Predsjednik sindikata nikšićkog Montavar Metalca Radisav Jauković kazao je da im je ta isplata obećana tokom razgovora sa ministrima ekonomije Vladimirom Kavarićem i rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem u Podgorici.

Jauković je kazao da je Vlada iznašla rješenje za situaciju u Metalcu i da je poronađen investitor koji će obezbijediti posao u toj fabrici. „Dogovoreno je da će 57 radnika Metalca otići u penziju nakon što Skupština izglasa izmjene i dopune Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, a da preostalih oko 50 treba da bude uposleno“, rekao je Jauković.

Prema njegovim riječima, oko ostalih detalja za rješenje problema u Metalcu „dogovaraće se u hodu sa predstavnicima resornih ministarstava, koji su spremni da maksimalno pomognu“. Radnici Metalca zahtijevali su isplatu 14 zarada, povezivanje staža za 33 mjeseca i otpremnine, a tokom 17- dnevnog štrajka glađu u Podgorici dobili su od Vlade pisane garancije da će im zahtjevi biti ispunjeni. Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono – razvojni fond stekao je pravo na dvije trećine imovine nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona eura, za koji je IRF izdao garanciju.

Bonus video: