MANS i Green home: Energetski lobi ima poslušnika u Vladi CG

"Otvaranje pitanja plana moguće izgradnje hidroenergetskog objekta Buk Bijela, koji je jednom potvrđen društvenim konsenzusom kao neodrživ i kontroverzan, potvrda je činjenici da energetski lobi ima i dalje poslušnike u Vladi CG.
52 pregleda 0 komentar(a)
Tara, rijeka Tara, Foto: Shutterstock
Tara, rijeka Tara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.10.2014. 13:52h

Sramotni i ponižavajući prijedlog za predstavnike civilnog društva, građane i Parlament Crne Gore o poništenju Deklaracije zaštite rijeke Tare a koji je stigao od savjetnika iz Ministarstva Ekonomije predstavlja vrhunac bahatosti i zanemarivanja zaštite prirode od strane energetskog sektora, poručili su iz MANS-a i Green Home-a.

"Otvaranje pitanja plana moguće izgradnje hidroenergetskog objekta Buk Bijela, koji je jednom potvrđen društvenim konsenzusom kao neodrživ i kontroverzan, potvrda je činjenici da energetski lobi ima i dalje poslušnike u Vladi CG. Posjećamo resorno Ministarstvo za energetiku, da rijeka Tara pripadapodručju Nacionalnog parka Durmitor, te je pod zaštitom UNESCO-a, program: „Čovjek i biosfera“, a od 1980. godine i područje svjetskog nasljedja UNESCO-a. Desetine kajakaških, rafting i ribolovnih organizacija, lokalna domaćinstva kao i sam nacionalni park ostvaruju značajne ekonomske prihode kroz valorizaciju prirodnih resursa koju ovo područje pruža. Takođe, rijeka Tara pripada Crnomorskom slivu i predstavlja zonu ekskluziviteta u skladu sa Vodećim principima za održivu hidroenergiju Međunarodne komisije za zaštitu Dunavskog sliva čije smo članice", stoji u saopštenju ovih organizacija.

Iz ovih organizacija su poručili da ove činjenice očigledno ne dotiču, niti obavezuju Vladu Crne Gore na ono što je volja građana potvrđena u Skupštini i garantovana Ustavom Crne Gore.

"Nastavlja se kontinuitet nepoštovanja Skupštine od strane Vlade, koja prema državnom uređenju neosporno ima kontrolnu funkciju i zadatak da Vladu spriječi da profitne interese energetskih tajkuna stavi ispred interesa građana i međunarodne zajednice, interesa da se zaštite prirodne vrijednosti i važni turistički potencijali Crne Gore od bespovratnog propadanja.

Crna Gora nakon mnogo godina nema deficit električne energije, tako da nakon smanjenja potrosnje u KAPu, prica o novim energetskim izvorima kao odgovoru na deficit, vise jednostavno ne pije vodu. Štaviše uz rješavanje pitanja energetskih gubitaka koji iznose više od 20% kao i planirane mjere energetske efikasnosti su više nego dovoljne da se ostvare i energetski viškovi. Učešće obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije je već na niovu od 29%, dok je nacionalni cilj postavljen na 33% do 2020. godine, pri čemu se ostalim obnovljivim izvorima po pravilu poklanja mršava pažnja iako je njhov potencijal značajan, a koje obuhvataju uz odgovarajuće mjere i podsticaje, solarna, energija vjetra i biomase (pored energije iz malih hidroelektrana na čijem korišćenju se dosta radi poslednjih godina).

Nakon odluke da se u Pljevljima ipak gradi drugi blok TE, najava da Buk-Bijela ipak nije gotova priča kao i hidroelektrane na Morači, prijeti da Crnu Goru i konačno na Balkanu pozicionira kao resursnu energetsku bazu od koje će koristi imati isključivo energetske kompanije i njihovi eksponenti u Vladi Crne Gore, dok će cijenu takve energetske politike građani i životna sredina plaćati godinama.

Nevladine organizacije ne spore potrebu za ekonomskim rastom i razvojem Crne Gore, ali ne na način koji će ići na štetu prirode i interesa gradjana Crne Gore, a naročito ne na način koji će obezbijediti da se koristi od takvog razvoja sliju samo u džepove privilegovanih pojedinaca i komapnija.

Nevladine organizacije neće dozvoliti javne manipulacije građanskom svijesti i drsko prebacivanje odgovornosti sa nesposobnog Ministarstva i neupotrebljivih i neodrživih energetskih rješenja koje intezivno promovišu, a koja su u direktnom sukobu sa evropskim pravnim tekovinama. O ovome kao i dodatnim problemima vezanim za integraciju zaštite životne sredine u energetskom sektoru danas su nevladine organizacije iznijele i na Sastanku povodom Izvještaja o napretku Crne Gore, a posebno u svjetlu ciljeva vezanih za Okvirnu direktivu o vodama i globalnih klimatskih ciljeva do 2015", zalčjučuje se u saopštenju.

Bonus video: