Mogu da potope Taru: HE Buk - Bijela nije gotova priča

“Zašto bi jedna generacija spriječila neku buduću da realizuje najbolji projekat u ovom dijelu Evrope koji je, pri tom, najvažniji i presudan za dalji razvoj elektroenergetskog sistema Crne Gore”
212 pregleda 15 komentar(a)
HE Buk - Bijela, Foto: Savo Prelević
HE Buk - Bijela, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.10.2014. 13:20h

Izgradnja hidroelektrane Buk- Bijela nije završena priča, jer se Deklaracija o zaštiti rijeke Tare može ukinuti na isti način na koji je i donesena, izjavio je savjetnik za energetiku u Ministarstvu ekonomije Nikola Jablan.

Nakon namjere Vlade i Elektroprivrede Crne Gore da počnu izgradnju HE Buk- Bijela na Drini i potpisivanja ugovora sa Elektroprivredom Republike Srpske, nevladine organizacije su pokrenule kampanju koja je ruzultirala u decembru 2004. usvajanjem Deklaracije glasovima opozicije i SDP-a. Hidroelektrana je trebalo da se pravi na teritoriji susjedne države, odmah poslije sastavka Pive i Tare, ali u neposrednoj blizini granice. Njena akumulacija bila bi ne teritoriji Crne Gore i rijeke Tare.

“Zašto bi jedna generacija spriječila neku buduću da realizuje najbolji projekat u ovom dijelu Evrope koji je, pri tom, najvažniji i presudan za dalji razvoj elektroenergetskog sistema Crne Gore”, kazao je Jablan za list “Elektroprivreda”.

On je naveo da je ova Deklaracija spriječila izgradnju Buk-Bijele i HE Foča, kao i korišćenje cijelog hidroenergetskog potencijala Tare, Pive i Morače.

“Radi se o godišnjoj proizvodnji od 2.500 miliona kilovatčasova energije, čija vrijednost, po cijeni koju je Italija spremna da plati Srbiji za manje kvalitetnu električnu energiju iz obnovljivih izvora, iznosi oko 400 miliona eura godišnje”, kazao je Jablan navodeći da bi bilo i drugih multiplikativnih efekata za Crnu Goru.

On očekuje da Crna Gora ubrzo ukine deklaraciju i da sa Srbijom i BiH postigne dogovor o korišćenju energetskog potencijala Drine i Morače.

Jablan je komentarišući pitanje da u javnosti postoji izrazito negativan stav prema investicijama u energetskom sektoru, kazao da su najveći protivnici pojedini političari i nevladine organizacije.

“Političari zauzimaju stavove i donose odluke bez ozbiljnih razmatranja sa stručnjacima i bez verifikovane tehno-ekonomske dokumentacije. Nevladine organizacije gledaju samo ekološke aspekte, ne vodeći računa o energetskim i ekonomskim”, naveo je Jablan.

Da li bi opozicija i SDP opet spriječili...

U Skupštini je sada, kao i kada je usvajana Deklaracija o zaštiti Tare, otprilike isti odnos političkih snaga, odnosno opozicija i SDP bi i sada imali većinu da spriječe HE. Međutim, u opoziciji sada ne postoji jedinstven stav o HE Buk- Bijela . U Novoj srpskoj demokratiji, članici Demokratskog fronta, ne protive se projektu. Poslanik DF-a Strahinja Bulajić zagovarao je stav da ne treba graditi elektrane na Morači, već da prednost treba dati izgradnji elektrana Kruševo, Buk- Bijela , Boka i Komarnica.

Bonus video: