Banjević: Avioni MA bezbjedni

Banjević je pojasnio je da su usvojeni najviši standardi koje propisuju Evropska agencija za bezbjednost letenja i Međunarodna asocijacija za transport putnika
97 pregleda 4 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva Vijesti
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.10.2014. 12:17h

Avioni Montenegro Erlajnsa /Montenegro Airlines/ (MA) bezbjedni su i tako će biti u budućnosti, poručio je danas direktor operativnih službi i održavanja Živko Banjević. "Svaka prilika je dobra da se naši putnici podsjete na to da je MA bezbjedna kompanija i odgovorno tvrdim da nijedan avion nikada nije otišao na let nebezbjedan, jer postoji cijeli sistem kontrola prije leta, koje obavljaju tehničke službe kao i posada", rekao je on. Banjević je pojasnio je da su usvojeni najviši standardi koje propisuju Evropska agencija za bezbjednost letenja i Međunarodna asocijacija za transport putnika, koje je usvojila Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, i koji su implementirani Zakonom o vazdušnom saobraćaju. On je na radnom sastanku sa novinarima, povodom bezbjednosti avio-saobraćaja i tehničke osposobljenosti flote MA, rekao da je stepen operativnosti flote MA iznad 99,5 odsto. "To nas drži apsolutno u vrhu na evropskom tržištu komercijalne avijacije i po čemu smo prepoznati u evropskim vazduhoplovnim krugovima. To znači da je MA prošle godine od blizu sedam i po hiljada letova, manje od 0,5 odsto isporučio sa određenim kašnjenjima, pri čemu ipak nijedna let nismo otkazali", kazao je Banjević. Govoreći o aspektima bezbjednosti letenja, on je rekao da se u sektoru održavanja MA u posljednjih nekoliko godina vrše najzahtjevniji tehnički projekti. "Oni su po svom nivou sofistikacije složenosti , jedni od najsloženijih koji su izvedeni u modernoj istoriji Crne Gore, sa tehničkog aspekta", kazao je Banjević. On je naveo da je nemoguće da avion ode nebezbjedan i sa kvarom koji ugrožava bezbjednost letenja. "Sa svoje pozicije odgovorno tvrdim da će tako biti i ubuduće, i da naši putnici treba da se osjećaju bezbjedno. Razlog za to je i što MA ima najmlađu flotu u regionu, naš najmlađi avion star je nekoliko mjeseci", naveo je Banjević. Tehnički direktor Aleksandar Drakić potvrdio je da se apsolutno ne može desiti da avion poleti nebezbjedan. U kontekstu priče o bezbjednosti i stogim procedurama koje se moraju ispoštovati, novinarima je pokazano oštećenje koje je nastalo na motoru Embraera 190, koji je nov kupljen u maju. Na Aerodromu Golubovci 23.septembra kolica za prtljag udarila su u Embraer 190 i oštetila usisnik na motoru na novom avionu Montenegro Airlinesa Embraeru 190.

“Procedure proizvođača da do u mikron definišu koliko je oštećenje dozvoljeno na kojoj komponenti aviona, konkretno motora. Ovo oštećenje apsolutno nije moguće tolerisati, van je svih priručnika. Dodatno je pitan proizvođač da li je moguće letjeti i pod kojim uslovima sa tim oštećenjem, a odgovor je bio decidan- letjenje nije moguće”, pojasnio je Drakić. Upitan kakve bi problem mogla napraviti, naizgled samo ogrebotina, on je pojasnio da takvo oštećenje na motoru ometa strujanje vazduha i da postoji opasnost da dođe do gašenja motora u letu. Drakić nije mogao precizirati kada će Embraer ponovo letjeti.“To zavisi od više faktora, konkretno procjene osiguravajućih kuća”. Upitan da li i koliko izostanak letjenja tog aviona ugrožava kompaniju, on je kazao da ne ugrožava naročito u ovom period nakon ljetnje sezone. Na prezentaciji je saopšteno da flota MA trenutno ima devet aviona od kojih je šest u operativnoj upotrebi, i da je to u prosjeku najmlađa flota u poređenju sa ostalim regionalnim kompanijama u regionu. Navodi se da je 2012. godine obavljeno 8.265 letova, a prošle 7.875. "U ovoj godini, od 10.juna do 15.septembra bilo je 2.877 letova. Nije bilo otkazanih i ukupno je bilo 27 sati kašnjenja iz tehničkih razloga", kazao je Drakić. On je rekao da je proceat letova koji nisu pretrpjeli kašnjenja ili otkaz iz tehničkih razloga za taj period bio 99,37 odsto, kombinovano za Embraer i Foker flotu."Za oba tipa aviona ovaj učinak je iznad učinka svjetske flote". Mehaničar MA Vladan Lekić kazao je da se kada avion sleti na pistu, do sledećeg leta, prolaze strogo propisane kontrole kompletne strukture aviona koje je odredio proizvođač.

Bonus video: