Tržišna inspekcija vreba vaš biznis i na Facebooku

137 pregleda 7 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock
Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.10.2014. 14:03h

Tržišni inspektori su u 11 slučajeva utvrdili nepravilnosti kod građana koji su realizovali promet robe preko profila na društvenoj mreži Facebook, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Uprave je objašnjeno da s obzirom da se radi o građanima, te inicijative su proslijeđene na dalje postupanje inspektoru za usluge informacionog društva kako bi te profile brisao, što je i urađeno.

"U jednom slučaju kod preduzeća utvrđena je nepravilnost obavljanja dinstancione prodaje kao oblika trgovine na malo, a da prethodno nije prijavio navedenu trgovinu nadležnoj Tržišnoj inspekciji i nadležnom Opštinskom organu uprave“, kazali su predstavnici Uprave agenciji Mina-business.

Doneseno je, kako se dodaje, jedno rješenje o otklanjanju nepravilnosti i izdat jedan prekršajni nalog preduzeću u iznosu od 500 eura i odgovornoj osobi u firmi u iznosu od 200 eura.

U ovoj godini Tržišna inspekcija je kontrolisala promet robe i pružanju usluga putem reklamiranja, preko elektronskih i pisanih medija, odnosno web stranice ili Facebook profila.

"Kontrole su rađene po inicijativama kako građana tako i preduzeća, kao i u redovnom inspekcijskom nadzoru. Inicijative su se odnosile na prodaju tekstilnih proizvoda, obuće, igrica za kompjutere, preparata za vrhunsku formu i auto djelova“, precizirali su iz Uprave.

Turistička inspekcija je u prošloj godini, kako su podsjetili, sankcionisala tri subjekta koji su preko interneta nudili usluge izleta i putovanja obavljajući tu djelatnost bez odobrenja za rad.

Iz Uprave su ranije saopštili da se trgovina i pružanje usluga putem interneta mogu realizovati legalno, ali s obzirom na to da postoji sve veća zloupotreba ovog medija da bi se zaobišle poreske obaveze, kontrolisaće upravo one koji se nezakonito bave prodajom robe i pružanjem usluga, uključujući i usluge izdavanja smještaja u turističkoj sezoni.

U Upravi smatraju da će se kažnjavanjem subjekata koji nelegalno posluju preko web sajtova doprinijeti sa jedne strane suzbijanju sive ekonomije, a sa druge zaštiti potrošača kojima se nerijetko dešava da budu obmanuti koristeći usluge ili kupujući proizvode od nelegalnih prodavaca na internetu.

Bonus video: