Iseljenici transferisali u Crnu Goru 174,7 miliona eura

Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.10.2014. 11:03h

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i iseljenici transferisali su u domovinu u prvoj polovini godine, prema podacima Centralne banke (CBCG), 174,7 miliona eura, 3,2 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz CBCG su agenciji Mina-business kazali da se, od ukupnog priliva doznaka iz inostranstva, 101,2 miliona eura odnosi na kompenzacije zaposlenih, odnosno rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu. Na lične transfere odnosilo se 55,8 miliona eura, a na ostale transfere 17,7 miliona. Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori. Iz Ministarstva su ranije kazali da je, na osnovu podataka kojima raspolažu, crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

Bonus video: