Objavljena šesta Bijela lista: Ove kompanije redovno plaćaju poreze

Iz PU je saopšteno da je jedan od kriterijuma za odabir poreskih obveznika za Bijelu listu bio da su u prvih devet mjeseci ove godine platili više od 150 hiljada eura
141 pregleda 6 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.10.2014. 13:07h

Ministarstvo finansija i Poreska uprava (PU) objavili su danas novu, šestu Bijelu listu, odnosno spisak 144 poreska obveznika sa najvećim stepenom fiskalne discipline.

Iz PU je saopšteno da je jedan od kriterijuma za odabir poreskih obveznika za Bijelu listu bio da su u prvih devet mjeseci ove godine platili više od 150 hiljada eura.

“Kriterijumi na osnovu kojih je napravljena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, redovnost izmirivanja poreskih obaveza, kao i da u postupcima inspekcijskog nadzora nijesu utvrđivane značajnije nepravilnosti, koje bi ukazivale na bilo kakav vid neregularnog poslovanja”, navodi se u saopštenju.

Na listi su, između ostalih, Alter Modus, Atlas banka, Erste, Societe Generale i Hipotekarna banka, zatim Telenor, Pivara Trebjesa, Crnogorski Telekom i Atlas hotels group.

Spisak najurednijih poreskih obveznika objavljen je na sajtu Poreske uprave www.poreskauprava.gov.me.

Objavljivanje Bijele liste je, kako je objašnjeno, još jedan korak u podsticanju obveznika na poštovanje poreskih propisa i saradnju sa PU, koji će, uz ostale oblike saradnje, biti nastavljeni i u budućnosti.

Iz PU su naveli da pozitivan tretman mogu imati samo uredni poreski obveznici koji redovno izmiruju obaveze, doprinoseći borbi protiv sive ekonomije, ostvarenju budžetskih prihoda i unaprijeđenju poslovnog i investicionog okruženja u Crnoj Gori.

Bijela lista poreskih obveznika prvi put je objavljena 7. juna prošle godine i redosljed na njoj ne ukazuje na to da određeni poreski obveznik poštuje poreske propise više od ostalih koji se nalaze na listi, u zavisnosti od rednog broja pod kojim se nalazi.

“Podaci pokazuju da je broj urednih poreskih obveznika mnogo veći od broja onih čija se imena objavljuju na Bijeloj listi", kazali su iz PU.

S ciljem da se, kako su dodali, obuhvati što veći broj urednih poreskih obveznika, na ažuriranoj Bijeloj listi su i drugi obveznici koji uredno izmiruju poreske obaveze, a zbog ograničenog prostora se nije našao određen broj firmi koje su bila na prethodnim listama.

“Prema tome, svaki obveznik čije se ime našlo na nekoj od tih lista može se smatrati urednim poreskim obveznikom u dosadašnjem periodu, a na osnovu kriterijuma po kojima su one sačinjene”, navodi se u saopštenju.