Perišić ne može na Kipar jer mu prijete hapšenjem

Stečajni upravnik Perišić potvrdio je juče “Vijestima” da će interese KAP-a u Nikoziji umjesto njega braniti predstavnici pravnog tima i da on neće ni ići na Kipar
70 pregleda 14 komentar(a)
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.10.2014. 06:02h

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić neće ići u Nikoziju da pred tamošnjim Okružnim sudom brani interese KAP-a kako ne bi rizikovao da bude uhapšen zbog nepoštovanja već donijete naredbe kiparskog suda. Parnicu na Kipru protiv KAP-a i Perišića pokrenula je kompanije En plus Olega Deripske i tužbom potražuje skoro 100 miliona eura.

Stečajni upravnik Perišić potvrdio je juče “Vijestima” da će interese KAP-a u Nikoziji umjesto njega braniti predstavnici pravnog tima i da on neće ni ići na Kipar.

Na pozadini naredbe kiparskog suda o zabrani prodaje KAP-a ističe se da ukoliko se tužena strana ili po zakonu odgovorni, odmah ne bude pridržavala izvršenja te naredbe podliježe hapšenju, a može da joj biti zaplijenjena i imovina. Privremenu mjeru, odnosno, naredbu izdatu 17. juna, a sastavljenu 2. jula 2014. godine je potpisao predsjednik Okružnog suda u Nikoziji H. I. Pagiatzi.

U podgoričkom Privrednom sudu juče je nastavljena rasprava po zahtjevu En plus grupe da se prizna privremena mjera, odnosno, naredba Okružnog suda u Nikoziji da se zamrznu svi računi KAP-a i stopira bilo kakva prodaja akcija ili imovine ovog društva do iznosa od 100 miliona eura, a sve do okončanja parnice na Kipru.

Sudija Borjanka Zogović nakon izvođenja dokaza okončala je raspravu i bez navođenja roka najavila da će konačnu odluku poslati strankama poštom.

Punomoćnik En plus grupe Pavle Tripković saopštio da se pred sudom u Nikoziji vodi parnica kojom se traži nadoknada štete, te da razmatranje zahtjeva za priznanje strane privremene mjere u ovom trenutku nema nikakve veze sa stečajnim postupkom koji se vodi u KAP-u.

U odgovoru datom sudu, stečajni upravnik KAP-a naveo je da mu nije ni bilo dozvoljeno da učestvuje u postupku donošenja ove privremene mjere u sudu na Kipru, da je obavještenje o presudi dobio od punomoćnika tužioca bez posredovanja Ministarstva pravde. On je istakao da je tužba u Nikoziji bespredmetna jer su priznata potraživanja i En plus grupe i CEAC-a.

Advokat En plusa Marko Milanović saopštio je da se postupak za donošenje privremene mjere može voditi bez učešća druge strane, a njegov kolega Tripković dodao je da je naredba “zbog hitnosti postupka” direktno, preko punomoćnika, uručena tuženom.

CEAC iz En plus grupe Olega Deripaske je do uvođenja stečaja 8. jula upravljao KAP-om.

Bonus video: