Radnici sa sjevera: Krećemo u masovne proteste i pohod na Podgoricu

Oni su pitali poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Izeta Bralića, koji je glasao protiv Predloga zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), kako sada ima obraza da dođe da živi u Rožaje
79 pregleda 12 komentar(a)
Gornji Ibar protest, Foto: Aida Skorupan
Gornji Ibar protest, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 09.10.2014. 16:28h

Neuvrštavanje u dnevni red Skupštine Predloga zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), u kojem radnici sa sjevera traže ista prava kao i oni iz Željezare i Kombinata aluminijuma, još je jedan atak na državu, smatraju predstavnici preduzeća iz sjevernog regiona.

U saopštenju koje potpisuju predstavnici Gornjeg Ibra, invalida rada, Šumarskog preduzeća, Fabrike dekora papira i Fabrike mašinskih djelova iz Rožaja navodi se da je to kap koja je prelila čašu i može lako dovesti i do masovnih protesta na sjeveru.

"Ruši se država i njen Ustav, a mi sa sjevera smo spremni da uvijek branimo ovu državu, zbog čega krećemo u masovne proteste i pohod prema Podgorici", navodi se u saopštenju.

Radnici su poručili da će se već sjutra sastati u Rožajama i dogovoriti se kada kreću u proteste za odbranu Ustava i sjevera.

"Da li je to ona ravnopravna država svih građana za koju smo se borili? Najžalosnije je što su protiv tog predloga glasali poslanici koji su sa sjevera i koji znaju kako se ovamo živi", ocijenili su radnici.

Oni su pitali poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Izeta Bralića, koji je glasao protiv Predloga, kako sada ima obraza da dođe da živi u Rožaje.

"Poručujemo mu da tražimo da odmah podnese ostavku i u Skupštini, kao poslanik, i na sve funkcije u Opštini, jer su ga građani Rožaja izabrali, isti oni koje je sada izdao", navodi se u saopštenju.

Takođe su pozvali i predstavnike Bošnjačke stranke (BS), Almera Kalača i Šefkiju Murića iz Demokratske partije socijalista (DPS), koji su glasali protiv građana sa sjevera, da javno odgovore koga zastupaju u Skupštini.

"Da li su se možda prodali za stanove koje su dobili u Podgorici", pitali su radnici sa sjevera.

Predstavnik radnika GRO Radnik iz Bijelog Polja, Svetozar Čabarkapa rekao je da su spremni da pozovu sve radnike i građane sjevera Crne Gore u odbranu svojih prava.

"Više je nego očigledno da u ovoj državi građani nemaju ista prava, što se vidi u primjeru gdje jedni radnici dobiju sve što požele, dok to drugi koji dolaze iz sjevernog regiona ne mogu da ostvare", rekao je Čabarkapa.

Svima je, kako je zaključio, poznato da su radnici sa sjevera dobijali otpremninu u iznosu od 1,96 hiljada eura, dok su iz južnog regiona te otpremnine izlazile i na 40 hiljada eura.

Bonus video: