MBA: Koristiti obnovljive izvore energije, obezbijediti energetsku nezavisnost

"Pogodnost Crne Gore u tom smislu je značajna zbog vodnih resursa kojima raspolaže. Tu pogodnost moramo na pravi način koristiti", smatraju predstavnici MBA
94 pregleda 0 komentar(a)
Solarni paneli, Foto: Shutterstock
Solarni paneli, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.10.2014. 13:21h

Crna Gora mora što prije početi izgradnju energetskih objekata iz obnovljivih izvora energije, ako se želi ubrzaniji ekonomski rast i razvoj, ocijenjeno je danas iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Iz MBA su kazali da je obezbijeđenje neophodnih količina električne energije uslov za dinamičan rast i razvoj svake ekonomije.

"MBA je fokusirana na razvoj obnovljivih izvora energije, dakle onih koji se nalaze u prirodi i uglavnom se troše istom brzinom kojom se i obnavljaju, kao što je na primjer solarna energija. Razvoj obnovljivih izvora energije je, bez ikakve sumnje, izazov za budućnost Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Pitanje energetske sigurnosti, kako su dodali, postaje sve značajnije i na globalnom nivou, a rješavanju tog pitanja se okreću mnoge razvijene zemlje.

"Pogodnost Crne Gore u tom smislu je značajna zbog vodnih resursa kojima raspolaže. Tu pogodnost moramo na pravi način koristiti", smatraju predstavnici MBA.

Oni su saopštili da je nezaobilazno i pitanje energetske efikasnosti i da njemu treba posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu.

"Korišćenje obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost su uslov za ublažavanje i rješavanje problema koje danas imamo kada je u pitanju energetski sektor. Na taj način povećala bi se energetska sigurnost, podstakao bi se ekonomski rast, povećala zaposlenost", kazali su iz MBA.

Cilj je, kako su dodali, obezbijediti energetsku nezavisnost na efikasan način, što je izuzetno važno i neophodno za dalji napredak crnogorske ekonomije i društva u cjelini.

"Razvoj obnovljivih izvora energije i poštovanje principa energetske efikasnosti imali bi svoj pozitivan efekat i u rešavanju problema ekološke prirode", navodi se u saopštenju.

MBA će, prema riječima njenih predstavnika, nastaviti svoja angažovanja i kada je izgradnja najmanjih energetskih kapaciteta u pitanju.

"Razlog je naše uvjerenje da je to veoma snažan podsticaj za razvoj porodičnog biznisa u ruralnom dijelu naše države koji je inače manje ekonomski razvijen, pa bi masovnija izgradnju elektrana ove snage, za što itekako ima uslova, značajno doprinijela ublažavanju ovog problema", navodi se u saopštenju.

Iz MBA su saopštili da je u toku formiranje Odbora MBA za energetiku čiji će cilj biti rješavanje svih važnih pitanja koja se tiču razvoja i unaprijeđenja sektora energetike.

Bonus video: